Spektakel zaterdag en zondag in de Willibrorduskerk bij de Kempische Passion. Foto: Theo van Sambeek.
Spektakel zaterdag en zondag in de Willibrorduskerk bij de Kempische Passion. Foto: Theo van Sambeek. (Foto: Theo van Sambeek)

Indrukwekkende Kempische Passion

Willem-Jan Schampers

Waalre geniet bij grootste klanken

De Passion op tv zorgt elk jaar voor de nodige discussie. 'Was Jezus wel geloofwaardig? Zong Maria niet vals? Klonk Judas wel doortrapt genoeg en nam de verteller de mensen mee in het verhaal?' Tijdens de Kempische Passion, uitgevoerd door Harmonie Juliana uit Waalre en bijgestaan door vele solisten, koren en toneelspelers, was er vooral bewondering. Wat een spektakel werd er neergezet! Jong en oud genoot van de grootse klanken en het indrukwekkende lichtenspel. Hulde aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt.

Regio - Erwin van Sebille, adviseur marketing en communicatie bij Rabobank De Kempen, was betrokken bij de eerste Kempische Passion in 2017 in Hoogeloon. Hij bedacht samen met de mensen van Stichting De Kempische Passion een 'draaiboek', waarbij het Bijbelse muziekspektakel over de laatste dagen van Jezus Christus een rondgang door de Kempen kan maken. "Het is de bedoeling dat het stokje ieder jaar wordt doorgeven aan een nieuwe werkgroep in een ander dorp. Fantastisch dat het in Waalre ook weer zo'n spektakel is geweest. Het voelt ook een beetje als ons succes."

En daarmee is niks te veel gezegd. Onder grote belangstelling werd zaterdagavond het verlichte kruis vanuit het gemeentehuis van Waalre naar de Sint-Willibrorduskerk gedragen. Ondanks de kou en het miezerige weer, stonden daar vele mensen te wachten die niets van dit bijzondere evenement wilde missen. Onder hen uiteraard ook enkele hoogwaardigheidsbekleders, onder wie burgemeester Jan Brenninkmeijer en Diaken Bas Leijten. Samen met enkele honderden andere nieuwsgierige Waalrenaren en 'buitendurpsen' schreden zij rond kwart voor acht de kerk binnen en zochten naar hun genummerde plaatsen.

Precies om half negen besteeg dirigent Karin van Dijk de bok en kon de Kempische Passion beginnen. Ademloos en vol bewondering keken de pakweg vijfhonderd mensen in de kerk en het publiek buiten op de grote schermen toe. Zij hoorden hoe verteller Marjolein Scheepens op integere wijze het verhaal van de lijdensweg van Jezus omschreef en hoe Joost van Roy en Irene Meeuvis, bijgestaan door een enorm koor én de harmonie, vol overgave hun vocale kwaliteiten ten toon spreidde. Met name bij het 'Vluchten kan niet meer' van Jenny Arean en Frans Halsema was het muisstil in de kerk. Van Roy zette overigens al meteen de toon met 'Jezus Christ Superstar' en Meeuvis was groots in 'Open Einde' van Rob de Nijs.

Maar er viel meer te beleven. Op het podium achter het koor voerden leden van de verschillende toneelverenigingen het passspel op, met dominee Ferdinand Borger van de Agnus Dei kerk als Jezus. Hij speelde zijn rol ingetogen en zorgde zo voor een sympathieke Messias, die bovenal ook menselijk bleek te zijn. Al bij al een Kempische Passion waarover nog lang werd nagesproken. Waalre deed zaterdag en zondag de slogan 'Saamhorigheid, Verbondenheid en Passie' in ieder geval eer aan! Waar een klein dorp groot in kan zijn...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden