Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum en het Steendrukmuseum.
Het Valkerij en Sigarenmakerij Museum en het Steendrukmuseum. (Foto: )

Museumweekend in Valkenswaard

Ton van Helvoort

Gratis toegang op 13 en 14 april

Zoals elk jaar wordt ook nu, in het kader van de Nationale Museumweek, in Valkenswaard een museumweekend gehouden.

Valkenswaard - Het thema van de landelijke Museumweek is Ontdek samen ons echte goud. "Een museum is een plaats waar ons verleden tot leven komt. De wereld verandert razendsnel en daarom denken wij", zegt Ben Mondelaers van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum, "dat het ontzettend belangrijk is dat de bestaande musea in Valkenswaard in stand worden gehouden." Zowel het Valkerij en Sigarenmakerij Museum als het Steendrukmuseum vormt het geheugen van ons mooie dorp. "Ze vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Breng daarom op zaterdag 13 of zondag 14 april een bezoek aan beide musea. Ze zijn op die dagen van 13.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk voor kinderen en volwassenen", raadt Mondelaers iedereen aan. "Ook de foyer is op die dagen doorlopend geopend."

In het Nederlands Steendrukmuseum kan men zien hoe de uitvinding van de steendruk en lithografie is ontstaan. Momenteel trekt de expositie Leo Gestel Fan van Brabant veel bezoekers. Die komen uit het hele land. Tijdens het museumweekend zijn er op zondag drukdemonstraties. De medewerkers zullen graag vragen beantwoorden. "Het is echt een uniek museum, dat alle aandacht verdient. Voor iedere bezoeker is er, zolang de voorraad strekt, een leuke attentie."

In hetzelfde gebouw aan de Oranje Nassaustraat is het Valkerij en Sigarenmakerij Museum. Ook daar geven vrijwilligers uitleg bij diverse belangrijke hoogtepunten van het museum. In de afgelopen maanden is de valken-vangplaats helemaal vernieuwd en voorzien van visuele technieken. Op zaterdag 13 april organiseert het museum een gratis workshop Roofvogel Herkenning. Deze workshop wordt gehouden om 13.15, om 14.15, om 15.15 en om 16.15 uur. "Ook zijn er op beide dagen in de binnentuin levende roofvogels te zien. Voor de liefhebber kan men zo'n roofvogel op de hand nemen en zo nodig op de foto vastleggen."

Meer berichten