Ernst Vos gaat het hele verhaal vertellen. Hij zal de doelstelling haarfijn uiteenzetten. Iedereen is welkom om te komen luisteren.
Ernst Vos gaat het hele verhaal vertellen. Hij zal de doelstelling haarfijn uiteenzetten. Iedereen is welkom om te komen luisteren. (Foto: )

Lezing over 75 jaar Market Garden in foyer Carolus

Weerderheem houdt 16 april een lezing over 75 jaar Operatie Market Garden. Het begint om 19.30 uur, in de foyer van Carolus. "Ernst Vos heeft een uitgebreid verhaal. Wat is 'Operatie Market Garden,' waarmee Valkenswaard als eerste bevrijd werd?" De gebeurtenissen rondom deze bevrijdingsactie in 1944 worden op een rij gezet.

Valkenswaard - Veldmaarschalk Bernard Law Montgomery (17-11-1887, Kennington Engeland) was de verantwoordelijke man bij de herovering van de bezette landen op de Duitsers. Deze Britse bevelhebber pleitte tijdens de geallieerde opmars vanuit Normandië voor een bruggenhoofd. Om daarmee diep door te dringen in de Duitse linies. Opperbevelhebber Eisenhower ging, enigszins terughoudend, akkoord met het gewaagde plan. Het plan van Montgomery hield in dat Britse en Amerikaanse luchtlandingsdivisies belangrijke bruggen over de grote rivieren Maas, Waal en Rijn moesten veroveren. 'Market' omvatte het luchtlandingsplan en 'Garden' het grondoffensief; samen werd dit Operatie Market Garden. Het 'voorafje' aan de operatie was een bombardement om het Duitse luchtdoelgeschut en de vliegvelden in het zuiden van Nederland uit te schakelen.

Meer berichten