Pascal Delissen en Wilbert Raaijmakers, geflankeerd door vrijwilligers van de WensAmbulance Brabant. Foto: WéJé Producties
Pascal Delissen en Wilbert Raaijmakers, geflankeerd door vrijwilligers van de WensAmbulance Brabant. Foto: WéJé Producties (Foto: )

Pascal en Wilbert in Baltic Sea Rally

Willem-Jan Schampers

Rijden voor WensAmbulance

Hij woont weliswaar in Eindhoven, maar blijft in zijn hart toch een Valkenswaardenaar. Vandaar dat de kick-off van 'Brabo's on Tour' plaatsvindt bij De Venbergsche Watermolen. Pascal Delissen gaat samen met zijn maat Wilbert Raaijmakers de uitdaging aan om, zonder gps, deel te nemen aan de Baltic Sea Rally. Een rit van 8.500 kilometer, dwars door Scandinavië en de Baltische staten. "Waar ik me druk over maak? Eigenlijk nergens over. Ja, het onbekende in Rusland, maar we bereiden ons goed voor."

VALKENSWAARD - Wilbert kijkt hem aan met een blik van 'dat zien we dan wel'. Hij is de meest zwijgzame van de twee, maar is net als Pascal zeer enthousiast over het avontuur dat de Brabo's vanaf 6 juni aangaan. "We kennen elkaar al jaren en hebben dezelfde hobby's en interesses. Denk aan onder meer oude auto's, motoren en genieten van het leven. In 2017 zag ik op Facebook een berichtje over de Baltic Sea Rally en het sprak me meteen aan. Het leek me ontzettend gaaf om daar een keertje aan deel te nemen. Wilbert had hetzelfde, maar eerst moest het thuisfront worden gepolst. Onze vrouwen vonden het gelukkig goed en toen hadden we zoiets van: 'dan gaan we het gewoon doen'!"

Er volgden allerlei wilde plannen voor 2018, maar gelukkig was Wilbert zo wijs om zijn kameraad enigszins af te remmen. "Vandaar dat we nu gaan", lacht Pascal. "Toen ik in mijn directe omgeving wat mensen inlichtte over onze plannen, raakte een en ander in de stroomversnelling. Een klant van me bood spontaan om een bus voor ons te kopen. Fantastisch toch?! Het reglement van de rally schrijft voor dat de auto minimaal twintig jaar oud moet zijn en niet meer mag kosten dan 2.500 euro. We zijn vervolgens naar Enschede gereden, maar wilden de bus in eerste instantie niet meenemen. De koppeling lag er onderuit en hij stond al zes maanden stil. Pas toen onze sponsor me verzekerde dat hij 'm honderd procent in orde maakte, heb ik 'm opgeladen."

En hij hield woord. Er staat nu een prachtige bus, voorzien van alle gemakken (zoals op maat gemaakte matrassen, een kachel, imperial, koelbox en nieuwe banden en nieuwe bekleding, red.) en prachtig beletterd en bestickerd. "De deelnemers zijn nergens toe verplicht. We mogen alleen geen snelwegen gebruiken en de eventuele opbrengst van onze deelname moet voor een goed doel zijn. We hebben gekozen voor de Wensambulance Brabant. Het minimum bedrag is 750 euro, maar we hopen straks écht een vette cheque te kunnen overhandigen."

Het geld komt van bedrijven en particulieren. Via social media en de verkoop van enkele gadgets hopen Pascal en Wilbert een flink bedrag binnen te halen. "Op 5 juni is de preparty, waarna we een dag later vertrekken. We krijgen een roadbook, waarin een aantal opdrachten staat en kaarten zitten om de 8.500 kilometer met goed gevolg te volbrengen. We zitten achttien dagen met elkaar opgescheept, maar hebben er retezin in. Het wordt de ultieme 'relatietest'. Haha!"

Meer berichten