Peters bij de rotonde aan de Kluizerdijk, waar belangrijke wegen bij elkaar komen. Foto: Jurgen van Hoof.
Peters bij de rotonde aan de Kluizerdijk, waar belangrijke wegen bij elkaar komen. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Jos Peters geïnstalleerd als raadslid

Ton van Helvoort

Opvolger van Jos Roothans

"Ik zit niet in de gemeenteraad van Valkenswaard om schaapjes te tellen. Dat kan ik thuis ook." Zo begint het afgelopen donderdag geïnstalleerde raadslid Jos Peters zijn verhaal.

Valkenswaard - Hij is de vervanger van Jos Roothans, die om persoonlijke redenen uit de gemeenteraad is vertrokken. Roothans was bij de verkiezingen van 2018 namens H&G gekozen als raadslid. "Ik ben blij verrast dat ik nu alsnog raadslid ben geworden. Aan ervaring ontbreekt het zeker niet, want in de periode dat ik nog in Eindhoven woonde heb ik zeven jaar als vice-fractievoorzitter van Leefbaar Eindhoven in de gemeenteraad gezeten", aldus Peters. "Toen ik naar Valkenswaard ben verhuisd, kreeg ik toch weer even de kriebels om bij de gemeentelijke politiek betrokken te raken." Peters kwam op de lijst van het CDA, na de uitslag van de verkiezingen van 2014 bleek hij echter één plaats te laag te staan om in de raad te komen.

Bij de verkiezingen in 2018 stond hij bij H&G op de zevende plaats van de kandidatenlijst. "Normaal gesproken was ik gekozen, maar door voorkeurstemmen van een andere kandidaat kwam ik opnieuw niet in de raad." Door het vroegtijdige vertrek van Roothans kwam die plaats dan toch vrij. "Nu heb ik dan toch - na negen jaar - de sleutel van het gemeentehuis. Mijn eerste raadsvergadering (afgelopen donderdag, red.) heb ik me al duidelijk laten horen." Peters stelde het niet doorgaan van de tweede editie van de Omloop van Valkenswaard aan de orde. "Als we eindelijk weer eens een wielerwedstrijd binnen onze gemeente kunnen hebben, met een sluitende begroting en 150 vrijwilligers, vind ik het onbegrijpelijk dat die wedstrijd niet door kan gaan omdat er regionaal geen elf verplicht aanwezige motoragenten kunnen worden vrijgemaakt. Mijn fractie HG staat al jaren voor een helder beleid en daadkracht. Aanpakken. En als het moet een beetje provoceren. Zo'n Omloop van Valkenswaard zal dan ook opnieuw mijn aandacht krijgen."

In de fractie heeft Peters drie onderwerpen die zijn speciale aandacht krijgen: Economische Zaken, Bereikbaar Valkenswaard en Dommelland. Een stevig pakket. "Als we naar het bedrijfsleven kijken, zijn de meesten gevestigd aan De Vest en de zijwegen. Topbedrijven als VDL, Brabantia, MCB en de volgend jaar 100-jarige Smeva. Maar we hebben meer pareltjes. Ondertussen is De Vest een duidelijke verbindingsweg, ook voor de richting van België en de paardenboulevard." Over bepaalde onderwerpen heeft Peters een duidelijke mening. "Als je zo'n visie presenteert over onze toekomst past daar lang niet alles in. Je hoort vaak dat Valkenswaard een bepaald onderwerp op de kaart heeft gezet, maar dan gaat het wel dikwijls over historie." Peters sluit vol ambitie af. "Ik ga er de komende drie jaren voor. En geloof me: de gemeenteraad zal niet meer saai zijn."

Meer berichten