Foto:

DATtheater gaat gezellig tv kijken

Willem-Jan Schampers

Eigenzinnig toneel uit Valkenswaard

'Het is weer een typische DATvoorstelling: een absurde, verwarrende kijk op het leven van nu'. Dit is te lezen in het persbericht van DATtheater, naar aanleiding van de nieuwe voorstelling 'Blue is the new Green'. Een toneelstuk dat is ontstaan uit improvisaties en vervolgens is geschreven en bewerkt door regisseur Hans Maas. Thema is de waan van de dag en de zin en onzin van de multimedia.

VALKENSWAARD - 'Ga er maar eens lekker voor zitten, chips en cola erbij, bord op schoot, DATtheater brengt u een hele avond ouderwetse televisie, met programma's voor het hele gezin, datingshows, reality, vloggers, journaals en natuurlijk de al jaren lopende bejaardensoap van verzorgingshuis Dennenrust'. Joost Beke, een van de spelers van DATtheater, hoort het glimlachend aan. "Blue is the new Green is een mix van een voorgehouden spiegel en entertainment, diepte-interviews en onderhoudende oppervlakkigheid, dichtbij en ver van je bed, toekomstperspectieven en de waan van de dag. Mooier kunnen we het niet maken."

Voorzitter Paula Beke knikt bevestigend. "Het stuk gaat over een familie die tv kijkt. Het publiek kijkt als het ware mee. Het is een voorstelling die aan elkaar hangt van versnipperde scènes, waarin de realiteit en de media-illusie door elkaar lopen. De scènes zijn inderdaad grotendeels ontstaan uit eigen improvisaties. Vervolgens is alles op papier gezet en is er een vaststaand script van gemaakt. Tijdens de voorstelling wordt er niet of nauwelijks meer geïmproviseerd. De rode draad in het stuk zijn de gebeurtenissen in Dennenrust en een nieuwslezeres. Zaken worden uitvergroot of juist heel klein gemaakt. Vrolijkheid en serieuze onderwerpen wisselen elkaar af."

Juist hierdoor blijft het allemaal een vaag wat nu werkelijkheid is en wat fictie, oordeelt Joost. "Blue is the new Green staat voor een nieuwe stroming, maar eigenlijk weet niemand precies wat het is." Volgens Paula is het een compleet andere voorstelling dat de vorige, die werd gespeeld in De Kunstkeuken. "We proberen elke keer weer te verrassen en dit lukt vrij aardig. Haha! We hebben een trouwe schare fans, die bij elke voorstelling weer aanwezig is. Het is nu voor de derde achtereenvolgende keer dat Hans Maas onze regisseur is en we verwachten er opnieuw veel van."

Joost: "Blue is the new Green is prikkelend en onverwachts. Precies waar DATtheater voor staat." Het gezelschap DATtheater ontstond in 1980 als het Dommels Amateur Toneel en bestaat momenteel uit twaalf spelers. Jaarlijks wordt er een nieuwe voorstelling gemaakt. Er wordt gespeeld in theater De Hofnar en Pand P in Eindhoven (voorheen Plaza).

DATtheater speelt Blue is the new Green in totaal die keer. Op vrijdag 29 maart (20.30 uur) en zondag 7 april (15.00 uur) in Pand P. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te reserveren via reserveren@dattheater.nl. Op zaterdag 13 april is DATtheater te zien in theater De Hofnar in Valkenwaard. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten à 14 euro zijn te koop via www.hofnar.nl.

Meer berichten