Margriet Hennekens en Will Verhagen van de Atelierroute. Al meerdere jaren brengen zij kunst naar de mensen. Foto: Jurgen van Hoof/Archief.
Margriet Hennekens en Will Verhagen van de Atelierroute. Al meerdere jaren brengen zij kunst naar de mensen. Foto: Jurgen van Hoof/Archief. (Foto: Jurgen van Hoof)

Atelierroute brengt kunst dichtbij

Ton van Helvoort

Kijkje in de keuken

Voor de vierde keer wordt 1 en 2 juni de Atelierroute gehouden. Het evenement is elke twee jaar in Valkenswaard.

Valkenswaard - "In dat weekend heeft het publiek de mogelijkheid in de keuken van de kunstenaar te kijken", zegt voorzitter Wil Verhagen. "Hoe en waar wordt de kunst gemaakt? Alle kunstenaars die een eigen atelier hebben, in de gemeente Valkenswaard, en hier ook wonen kunnen aan de Atelierroute deelnemen." In de voorgaande drie edities waren dat er ongeveer 25. "We denken dat we dit aantal nu weer ruimschoots zullen halen."

Altijd al eens willen zien hoe een kunstenaar werkt? "Dan is deze Atelierroute een uitgelezen mogelijkheid om dat met eigen ogen te zien", zegt secretaris Margriet Hennekens. Natuurlijk geeft men zo nodig tekst en uitleg over een schilderij, foto, beeld of andere onderwerpen. Ook bijzonder: men kan in zo'n atelier ook allerlei gereedschappen en materialen die gebruikt worden zien. Net als bij andere edities kan men ook nu genieten van het Dichters- en Schrijversgezelschap Explanade. Zij hebben op de Atelierroute een eigen locatie. Een deel van dit gezelschap, dat normaal uit vijftien leden bestaat, verrast en vermaakt de bezoekers. "Natuurlijk komt er, zoals andere jaren, een boekje en gids waarin men een greep uit het werk van de deelnemende kunstenaars kan zien." Zo kunnen bezoekers hun eigen route vaststellen. Vanaf 18 mei is dat boekje gratis af te halen bij de VVV.

Omdat de Atelierroute om de twee jaar wordt gehouden, organiseert de stichting Vaart in de tussenliggende jaren een aparte expositie. Afgelopen september was die in de Antoniuskerk, die met recht een unieke locatie werd genoemd. "Het werd een groot succes, waaraan 28 kunstenaars deelnamen." In tegenstelling tot bij eerdere Atelierroutes moet de deelnemer zichzelf nu aanmelden bij de stichting Vaart. Dat kan tot en met 15 april via www.stichtingvaart.nl. "Voorwaarde is dat u een atelier in Valkenswaard, Dommelen of in Borkel en Schaft hebt, dat je uiteraard op die beide dagen voor bezoekers wilt openstellen." Verhagen denkt dat er bij de deelnemers ongetwijfeld nieuwe kunstenaars zijn. "Voor de trouwe bezoekers van de afgelopen jaren een goede reden om ook nu weer de ateliers te bezoeken. Het is wellicht dus verstandig om 1 en 2 juni nu al in de agenda vast te leggen."

De gemeente Valkenswaard telt veel (semi-)professionele kunstenaars. "Daar kunnen we best trots op zijn. Vaak heeft een inwoner geen idee van het hoge niveau van hun werk. Wij als stichting Vaart stellen ons ten doel het kunstklimaat in Valkenswaard op een hoog peil te houden. Wij komen dan ook op voor de belangen van schilders, beeldhouwers, edelsmeden, keramisten, fotografen en glaskunstenaars. Het zou daarom voor al die mensen ontzettend fijn zijn als ook de vierde Atelierroute een groot succes wordt."

Meer berichten