Foto: Jurgen van Hoof

Het Goed timmert flink aan de weg

Willem-Jan Schampers

'Winkel weer in de picture krijgen'

Eigenlijk was dit artikel over Het Goed Valkenswaard vorige maand al gepland, maar door omstandigheden is het blijven 'liggen'. De Warme Truienweek als aanleiding, is dus ingeruild voor de Boekenmarkt, die op 28, 29 en 30 maart wordt gehouden. Alle boeken die op de planken staan, krijgen dan extra aandacht en worden tegen scherpe prijzen verkocht. José Janssen, filiaalleider in Valkenswaard: "Het verkopen van tweedehands boeken past precies binnen onze filosofie."

VALKENSWAARD - De missie van Het Goed is immers: 'werk maken door hergebruik'. "Dit bereiken we door gebruikte spullen een tweede leven te geven", zegt José, die nu een jaar werkzaam is bij het Goed in Valkenswaard. "Alle gebruikte spullen die hier dagelijks binnenkomen, sorteren we zorgvuldig. Het gaat om producten als kleding, dekens, schoenen, huisraad, meubels, fietsen, speelgoed, elektronica én boeken. Er zijn, verdeeld over heel Nederland, vijfentwintig vestigingen. Goed voor in totaal zo'n twintig miljoen kilo textiel en huisraad. Meer dan tachtig procent wordt weer verkocht."

José benadrukt dat, naast het hergebruik van tweedehands spullen, Het Goed ook zorgt voor werkgelegenheid. "We bieden passend werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen hier weer ervaring opdoen en hebben hierdoor een grotere kans om een baan te vinden bij een regulier bedrijf. Je moet dan denken aan mensen met een uitkering, maar ook zij die vallen binnen de Participatiewet. Of vrijwilligers." De begeleidingsmethode van Het Goed is PSO-gecertificeerd. José: "Dit houdt in dat we in Nederland tot de koplopers behoren op het gebied van socialer ondernemen." Het Goed is een commercieel bedrijf, maar niet winstgevend. "Toch is subsidie krijgen daarom moeilijk", aldus José. "Mensen die bij ons werken, maar niet vaste dienst zijn, kunnen we daarom maar heel weinig betalen. Vrijwilligerswerk is daarom ook écht onbetaald. De medewerkers van ons basisteam moeten deze mensen onder hun hoede nemen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook contacten met Lunetzorg. Ook hiervoor is begeleiding voorhanden. Iedereen werkt hier graag. Het is hartstikke gezellig. Bovendien is uitstraling van de winkel veranderd. Voller, mooiere producten, beter gerestyled en aantrekkelijke koffiehoek. Laatst zei een klant: 'Goh, het is hier gewoon heel leuk!'. Het dorpse gevoel is er weer."

Wat is ook beter is geworden, is dat er selectiever wordt gekeken naar de spullen die worden binnengebracht. Het Goed heeft te maken met nogal wat kosten en veel vaste lasten, dus worden alleen nette, niet kapotte spullen aangenomen. "We zijn hier geen stortplaats", klinkt het zeer beslist. "We hebben hele mooie spullen en je merkt het ook aan de reacties van onze klanten. We krijgen hier mensen van allerlei pluimage. Uit Valkenswaard, maar ook daarbuiten. En uit België. En niet alleen diegenen die weinig te besteden hebben, maar ook koopjesjagers en mensen die op zoek zijn naar ieders bijzonders."

Meer berichten