Kho en Gerlings. Mede met de inzet van Provinciale Staten wordt het centrum in de toekomst autovrij. Foto: Jurgen van Hoof.
Kho en Gerlings. Mede met de inzet van Provinciale Staten wordt het centrum in de toekomst autovrij. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

De rol van de provinciale staten

Ton van Helvoort

Vier kandidaten uit Valkenswaard

We mogen op woensdag 20 maart stemmen, maar wat betekenen de Provinciale Staten voor de gemeente Valkenswaard?

Valkenswaard - Voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben zich 523 kandidaten aangemeld, van wie vier uit Valkenswaard. Daaruit worden volgende week 55 Statenleden gekozen voor de provincie Noord-Brabant. Die kiezen dan weer de leden van de Eerste Kamer: de Senatoren.

Het eerste televisiedebat is al achter de rug. Zes lijsttrekkers uit de Tweede Kamer, op wie geen kiezer kan stemmen, debatteerden over zaken waar ze niet over gaan. "Toch zijn de Statenverkiezingen voor Valkenswaard best belangrijk", zegt Davey Gerlings, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Valkenswaard. Hij wordt daarin gesteund door Jacqueline Kho, bestuurslid van het CDA.

De lokale VVD, PvdA, GroenLinks en het Ouderen Appèl hebben een kandidaat op de lijst. Zij staan respectievelijk op de 39e, 31e , 41e en 14e plaats van de kiezerslijst. "En toch is Valkenswaard een relatief grote gemeente in Noord-Brabant. Van de in totaal 65 gemeenten zijn er 18 qua inwoners groter dan Valkenswaard (nu 30745 inwoners, red.).

N69

Provinciale Staten en Valkenswaard hebben elkaar natuurlijk de afgelopen jaren hard nodig gehad bij de aanleg van de N69. Gezamenlijk heeft men meerdere malen acties ondernomen in Den Haag, om die nieuwe weg gerealiseerd te krijgen. "Als alles goed gaat kan er dan nu eindelijk met de voorbereidingen worden gestart. Maar het is niet alleen de N69. Er zijn tal van zaken waarbij de Provinciale Staten voor ons zeer belangrijk zijn", zegt Gerlings, die weet te vertellen dat - CDA Valkenswaard zelf geen kandidaat heeft gesteld - Ria van der Hamsvoord-Huybers uit Wintelre de zaken van zijn partij gaat behartigen. "Men vindt haar op plaats 11 van de kandidatenlijst."

"Als op 20 maart 's avonds de stemmen zijn geteld, zou het voor Valkenswaard een goede zaak zijn als bij die 55 gekozen Statenleden ook mannen of vrouwen zitten die het eveneens voor ons mooie Valkenswaard opnemen." Want: "Er is echt, ook op provinciaal niveau, nog zoveel te doen. Zo zal Van der Hamsvoort zich ervoor inzetten dat een verdere uitbreiding van Eindhoven Airport alleen maar mogelijk is met schonere en stillere vliegtuigen."

Voor alle partijen geldt dat er nu al maatregelen worden genomen voor de verdubbeling van de huidige vergrijzing. Eén op de vier Brabanders is in 2040 immers 65 jaar of ouder. "Daarbij is de huisvesting één van de grootste problemen." Natuurlijk kan niet alles in één keer veranderd worden, maar één ding is zeker: Valkenswaard heeft de provincie hard nodig. En de provincie op haar beurt zal het zonder Valkenswaard ook niet gemakkelijk hebben. "En daarom is het zo ontzettend jammer dat er uit Valkenswaard geen enkele kandidaat op een redelijk verkiesbare plek staat. Maar hoe dan ook: ga wel stemmen."

Meer berichten