Foto: Jurgen van Hoof

Schoon water niet vanzelfsprekend

Ton van Helvoort

Verkiezingen Waterschap

Het lijkt zo eenvoudig om even een glas water te drinken of een flesje met goed drinkwater te vullen. Verantwoordelijk voor de kwaliteit van dat water, hier en in veel andere gemeenten is Waterschap De Dommel, dat het water in Midden-Brabant beheert. Mogelijk krijgt het waterschap na de verkiezingen een Valkenswaards tintje.

Valkenswaard - Met ruim 450 medewerkers werkt het Waterschap aan schoon, voldoende en veilig water, en dat voor 890.000 mensen. Net als voor de Provinciale Staten zijn er in de gemeente Valkenswaard op 20 maart verkiezingen voor het Waterschap De Dommel. "Toch zijn het twee volledig verschillende zaken", zegt Dennis van Gerwen, die met Theo Geldens, Peter Plompen en Frans van der Heijden Valkenswaard vertegenwoordigen op lijst 6: Werken aan Water. "Wij hadden dan ook liever gezien dat deze verkiezingen niet samen met de Statenverkiezingen zouden worden gehouden. Het Waterschap is geen politieke organisatie, ondanks dat er ook enkele landelijke partijen op het stembiljet staan."

"We moeten ons realiseren dat we zonder het Waterschap vaak natte voeten zouden hebben", zegt Theo Geldens. "Ze beschermen ons tegen wateroverlast. Ze zorgen voor voldoende water, schoon water en natuurlijk voor het inrichten en beheren van waterlopen voor plant en dier." De waterschappen zorgen eveneens voor mooi water, zodat mensen daarvan kunnen genieten. "Als je die vennen in onze eigen Malpie ziet, dan moet je erkennen dat het ware schoonheden zijn."

De laatste tijd horen en zien we dagelijks berichten over de klimaatverandering. "Ook daar zal en moet het Waterschap rekening mee houden", zegt Peter Plompen. "Met ruim 1500 stuwen en een nauwkeurige maaiplanning wordt er zo mogelijk iedere dag gewerkt aan een goede balans tussen niet te veel en niet te weinig water. Dat is ontzettend belangrijk voor de landbouw en voor de natuur. Voor een goede oogst moet het land immers niet te nat zijn, terwijl voor plant en dier te weinig water juist niet goed is."

Meer berichten