Foto:

Valkenswaard viert 75 jaar vrijheid

Ton van Helvoort

Een belangrijk stuk geschiedenis

Erfgoed 40-45 Gemeenten Valkenswaard en Waalre is een stichting die zich bezighoudt met het bewaren van verhalen en onderwijzen over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in de regio Valkenswaard en Waalre.

Valkenswaard - Mede-oprichter van de organisatie is Raimondo Bogaars (45). Als militair-instructeur krijgt hij dagelijks met defensie te maken. Ondanks zijn leeftijd heeft hij merkbaar veel kennis van de gang van zaken rond het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat deze wetenschap - over de bevrijding van Valkenswaard en vooral ook wat daaraan vooraf ging - altijd bewaard moet blijven, is voor hem een duidelijke zaak. Het huidige jaar 2019 betekent voor Valkenswaard en Waalre 75 jaar vrijheid.

Achter de schermen wordt al geruime tijd hard gewerkt aan een herdenkingsweek rond de bevrijding. "Net als in 2014", zegt Bogaars, "houden we in die week een expositie in de Hofnar." Die is gratis toegankelijk. "We doen daarom een oproep aan alle inwoners. Heeft u zaken of verhalen en wilt u die voor de expositie beschikbaar stellen?" Hij vertelt: "Ook ontzettend belangrijk is dat we met veel families van de gesneuvelde militairen die aan de Luikerweg begraven liggen, hebben afgesproken dat zij bij de herdenking op 17 september 2019 aanwezig zijn." De kennis over het ontstaan van die begraafplaats is bij velen vaak beperkt. "Onze bevrijders begroeven hun slachtoffers vaak in de buurt van de plek waar ze sneuvelden. Op nog bestaande foto's kan men zien dat dit langs de opmars route naar Valkenswaard ook het geval was. De geallieerden graven werden al snel door de lokale bevolking verzorgd en met bloemen bedekt. De meeste gesneuvelden zijn afkomstig van plaatsen in Brabant waar eind 1944 hard werd gevochten." Dat was onder meer bij Reusel, Witrijt en Best.

"Uit documenten is gebleken dat de eerste lichamen vanaf 30 april 1945 naar het huidige militaire kerkhof werden overgebracht." Er werd begonnen met de overleden militairen die in de eerste uren van Market Garden op 17 september 1944 zijn gesneuveld, bij de Luikerweg. Op 17 september 1945, nu dus 74 jaar geleden, werd de eerste herdenking gehouden op de militaire begraafplaats. Ondanks het feit dat het werk daar nog niet voltooid was. Op 16 juni 1946 is het militaire kerkhof - Nederlands grondgebied - officieel overgedragen aan het Commonwealth War Graves Commission. In totaal zijn er op de begraafplaats aan de Luikerweg 222 graven. Mede dankzij de inspanning van Erfgoed 40-45 zijn er hiervan inmiddels 154 geadopteerd. "We hopen dat vóór 17 september 2019 ook de overige 68 graven zijn geadopteerd", zegt Bogaars. "Dat hebben onze bevrijders verdiend." De komende maanden wordt er regelmatig aandacht besteed aan 75 jaar bevrijding in Valkenswaard. Erfgoed 40-45 roept daarom alle inwoners op om contact op te nemen als men nog iets weet of heeft over die jaren dat bewaard moet blijven: 0622708682 of info@erfgoed40-45.nl.

Meer berichten