Foto:

Goed gemutst voor later

De carnaval is weer achter de rug en volgens mij heeft het overgrote deel van Striepersgat (alhoewel we het alweer Valkenswaard mogen noemen volgens mij), een fantastische tijd gehad.

Carnaval wordt veelal geassocieerd met lallen en brallen, waarbij het intelligentieniveau per glas bier met een aantal procenten daalt. Ik moet echter zeggen dat de creativiteit van ons dorp mij weer verbaasd heeft. Van een lantaarnpaal tot een groep verkleed als stoel; de vindingrijkheid was overal terug te vinden.

Maar als we zo vindingrijk en creatief zijn tijdens de carnaval, dan kan dat toch ook de rest van het jaar? De pastoor zei in de mis nog: "We zijn goed gemutst, niet alleen nu maar ook in de dagen die nog komen gaan." Ik moet zeggen, dat is een mooi thema: "Goed gemutst."

Het is goed en mooi dat er zelfs bij een feest als carnaval wordt gedacht over de toekomst. Maar waar denken we dan over na? Als ik door Valkenswaard loop met carnaval denk ik vooral aan het feit dat elk biertje in een nieuw plastic bekertje moet en dat zijn er bij de meesten nogal wat. En deze bekertjes worden overal en nergens neergegooid. En wat dan? Het overgrote deel wordt door de kroegen en de gemeente opgeruimd maar álles wegwerken is natuurlijk een utopie. Buiten het zwerfafval, is het natuurlijk onnodig veel single-use plastic. 'Plastic wa ge inne keer gebruikt' noemen we dat ook wel.

'Plastic bekertjes worden overal en nergens neergegooid. En wat dan?'

De productie van al dit plastic kost enorm veel energie en zorgt daarnaast voor vervuiling van onze leefomgeving. Iets waar we eigenlijk niet graag over nadenken maar waar we, juist met carnaval, ons bewust van zouden moeten zijn. Over plastic gesproken: de ballonnen na de carnavalsmis. Ballonnen zijn uiteraard ook single-use plastics maar deze ruimen we niet eens op. Deze komen in de natuur terecht en worden gegeten door vogels en andere dieren.

Het is leuk dat we verkleed als vogel of als hert die kerk uitkomen, maar als we met onze ballonnen diezelfde dieren in werkelijkheid pijn doen, tja dan zijn we niet bepaald goed gemutst. Misschien zeik ik ook wel teveel maar die excessieve vleesconsumptie komt hier nog eens bovenop. We eten, zoals u mogelijk al gelezen heeft, enorm veel vlees maar het lijkt alsof we tijdens carnaval elke dag de behoefte voelen om drie frikandellen naar binnen te werken. Ongezond eten is rond deze tijd van het jaar altijd al wel een dingetje geweest. Ik lijk nu een enorme zuurpruim die absoluut niet goed gemutst is, maar ik moet zeggen, helemaal vrolijk van de rondhangende hypocrisie word ik niet. Kijk, voor carnaval is het tot daaraan toe maar ik hoop dat we dat advies van de pastoor wel tot ver na carnaval zullen onthouden: 'Goed gemutst, niet alleen nu maar ook in de dagen die nog komen gaan!'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden