Foto: Jurgen van Hoof

Jonkies vieren carnaval op school

Ton van Helvoort

Jong geleerd is oud gedaan

Op verschillende basisscholen in Valkenswaard werd afgelopen vrijdag volop carnaval gevierd.

Valkenswaard - Op basisschool De Pionier aan de Kromstraat kwamen de kinderen verkleed naar school. In de grote hal heerste al direct een gezellige sfeer. Er hadden zich vooraf 24 groepjes aangemeld om mee te doen met dansen, gitaar of pianospelen of live-zingen. Het resultaat werd beoordeeld door juf Els en juf Marjo. "Het wordt geen gemakkelijke taak", zegt Els. "De kinderen hebben blijkbaar thuis al goed geoefend en ik voorzie dat we in de verre toekomst nog wel meer van enkele kandidaten zullen horen. Er zitten echte talentjes bij."

Bij het optreden kon men een speciale prijs winnen, met een golden ticket. Dat werd na afloop van hun act door het luiden van een grote bel aangekondigd. Daarmee kregen de kinderen al direct een plaats in de finale. De gang van zaken werd scherp in de gaten gehouden door Prins Roshana, Prinses Angelina en Adjudant Bertje, zodat alles volgens de regels verliep. "Het was echt geweldig", zegt juf Marjo. "Een van de hoogtepunten was het gezamenlijk optreden van groep 7. Van alle deelnemers was de jongste overigens vijf jaar. Het was een moeilijke keuze voor de jury, die ook al de mooist geklede deelnemer moest bepalen." Dankzij het geweldige enthousiasme van de leerkrachten, maar ook van veel ouders, werd het een onvergetelijke dag.

Ook op basisschool Agnetendal in Dommelen, met 275 leerlingen, was het één groot feest. Er werd begonnen met een optocht door de wijk van de school, met versierde wagens. De bewoners van de route waren vooraf op de hoogte gebracht en gevraagd om zo mogelijk voor muziek en versiering te zorgen. De jury langs de route bestond uit groep acht, die onder leiding van juf Cathy de moeilijke taak had om de mooiste wagen te kiezen. Ook was er een prijs voor wie het beste verkleed was. Na de optocht werden er op school nog gezellige spelletjes gedaan. Op basisschool 't Smelleken aan de Emmalaan in Valkenswaard, met ruim 300 leerlingen, wat het eveneens een groot feest. Directeur Ellen Kemp kon alleen maar bevestigen dat carnaval op haar school echt leeft. De feestelijkheden speelden zich grotendeels af in de hal van de school. Onlangs brachten enkele ouderen van zorgcentrum Kempenhof een bezoek aan de school. Het was dan ook niet zo raar dat de groepen drie en vier nu een tegenbezoek aan Kempenhof brachten. Daarbij was de eigen jeugdraad natuurlijk ook present. Het bezoek werd een groot succes, afgewisseld met enkele optredens van de leerlingen. Terug op de basisschool vermaakte men zich in de hal met de andere carnavalvierders. Om 14.30 uur kwam er een einde aan deze geweldige carnavalsviering die alleen nog overtroffen kon worden door de week vakantie die er achteraan kwam. En als men al die kinderen, maar ook de aanwezige ouders, op zo'n dag ziet genieten dan zal er in 2020 ongetwijfeld weer carnaval gevierd worden.

Meer berichten