Foto:

De Schelft 50 jaar geleden opgericht: tijd voor een reünie

In 1969 werd De Schelft opgericht. Daarvoor werden er onder de afdeling KWJ (katholieke werkende jongeren) allerlei bijeenkomsten georganiseerd. Omdat hier te weinig leiding aan gegeven werd, vroeg het kerkbestuur Jos Das om alles in goede banen te leiden. Jos begon op de Schelft van de Mariakerk, vandaar de naam.

Valkenswaard - Men vormde een bestuur dat de jongeren met harde maar ook zachte hand in het gareel hield. "Een herkenbaar teken moest er komen van jongerensoos de Schelft. Deze werd gevonden in een karikatuur van Che Guevara. Het paste in die tijdsgeest, velen vonden het een losgeslagen bende", vertelt Rinus Verhees, mede-organisator van een reünie. Niets was minder waar. Er was veel sociale controle, drugsgebruik was uit den boze, een biertje moest kunnen en er werd met man en macht gewerkt om de Schelft een eigen identiteit te geven. "Menigeen herinnert zich de karrenwielen, de zelfgemaakte disco en bar, de zelfgemaakte toiletgroepen, er was zelfs een vluchttrap geïnstalleerd en een zelfgemaakt podium waar menig opkomend bandje haar try-out presenteerde." Het vele werk resulteerde in bijeenkomsten en activiteiten waarbij respect voor eenieder en veel plezier de boventoon voerden. De latere voorzitters Peter van Gerven en Wim Daris hebben er samen met de eerste voorzitter Jos Das voor gezorgd dat De Schelft 25 jaar een begrip was in Valkenswaard.

Een greep uit de activiteiten door die 25 jaar heen: de bouw van een kerststal op de markt, de bouw van een carnavalswagen en de bouw van een spoorweg-lorrie, waar op het oude spoor wedstrijden mee gedaan werden. "En sporten: een eigen voetbal- en handbalteam, tafeltennis, tafelvoetbal en later ook een biljartcompetitie", somt hij op. "Droppings, befaamde carnavalsfeesten, uitstapjes naar brouwerijen en wijnfeesten." De klapper op de vuurpijl was toch de jaarlijks terugkerende Crazy-week. "Touwbanen over de Tongelreep, het eerste fierljeppen in Brabant, beschuit slaan, eieren gooien, spijkerbroek hangen, de befaamde schandpaal en de biertap-wedstrijden blijven nu nog ooit voor een vermakelijke glimlach zorgen, als er weer eens aan gememoreerd wordt. Zelfs ouders lieten zich vaak niet kennen en namen het tegen hun kinderen. Dat zorgde nogal eens voor hilariteit."

Een mooie tijd om op terug te kijken. Vandaar dat Jos Das, Peter van Gerven, Wim Daris, Ad Schrijvers en Rinus Verhees het initiatief hebben genomen om een reünie te organiseren. Deze vindt zaterdag 14 september plaats rond 20.00 uur bij zaal Du Commerce. Iedereen is welkom.

Meer berichten