Foto: Jurgen van Hoof

Kasten vol met herinneringen

Ton van Helvoort

Gouden huwelijk Hans en Greet

De liefde moest wel heel veel warmte geven om op 14 februari 1969 de kou te trotseren. Het was immers een ijsdag, van -10 graden. En juist op die vrijdag trouwden Hans Marcussen en Greetje Ramaker.

Valkenswaard - Inmiddels is Greet 75 en Hans 76 jaar, wat Hans de opmerking ontlokt: "Wat leeftijd betreft haalt ze mij niet meer in." Ze hebben elkaar, zeker voor die tijd, op een heel speciale manier ontmoet. Spreekt men tegenwoordig van een date, destijds werd er gewoon een advertentie gezet. Het bijzondere aan deze date is dat het na de eerste kennismaking direct klikte. Hans woonde in Den Haag. Greetje in Nieuw Annerveen: een klein dorpje in de gemeente Aa en Hunze in Drenthe. Na een relatief korte verkering trouwde het jonge paar in Annerveen.

"De moeder van Greet was er toch wel trots op dat haar dochter getrouwd was door de wethouder." Hans dacht echter dat het de gemeentesecretaris was geweest. De eerste jaren woonde het nog jonge echtpaar in Den Haag, bij de moeder van Hans. "Het was een groot huis met voldoende ruimte voor de privacy." Intussen werkte hij bij het GAK (Gemeenschappelijk Administratiekantoor) en verhuisde het echtpaar via Assen naar Terneuzen. Ze woonden er met veel plezier. Uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren: een meisje en een jongen. Ze hebben vier kleinkinderen. De twee kinderen woonden na hun trouwen in Valkenswaard en in Mierlo. De afstand Terneuzen-Valkenswaard/Mierlo is nogal groot en dus verhuisden Hans en Greet, op aandringen van hun kinderen, naar Valkenswaard. "Voor mijn gevoel", zegt hij met een lach, "zien we ze nu nog minder dan toen we in Terneuzen woonden." Waar Hans een vaste baan had bij het GAK (33 jaar) werkte Greet regelmatig voor een uitzendbureau. Dat was vaak bij Defensie, waar minister-president van die tijd Piet de Jong lange tijd de scepter zwaaide.

In de woonkamer aan de Carolusdreef valt onmiddellijk de boekenkast op met een groot aantal fotoalbums. "We hebben inderdaad veel gereisd", zeggen Greet en Hans. "Denk daarbij aan Indonesië, Sri Lanka, Tunesië, Egypte, Thailand en veel andere landen. In onze fotoalbums bewaren wij onze kostbare herinneringen aan die mooie reizen. Op één van die vakanties, in Indonesië, hebben we vrienden ontmoet, met wie we twaalf jaar de wereld over gingen." Ook in een grote sierkast zijn veel meegebrachte voorwerpen te zien. Tot op heden genoten ze van het leven, maar Greet heeft onlangs haar heup gebroken toen ze uit bed viel. Omdat ze pas vrij kort in Valkenswaard wonen, sinds 25 juli 2018, hebben ze de verkenning van de omgeving voor even op een laag pitje gezet. Voor Hans een probleempje, want hij is een echte wandelaar. "Ik gebruik de auto alleen als het echt nodig is", zegt hij. ""We hebben het hier goed naar de zin. Ondanks de beperkingen die Greet nu even heeft, vieren ze hun gouden bruiloft 14 februari gezellig kinderen en kleinkinderen."

Meer berichten