Camiel Bots en Peter de Krom kregen afgelopen weekend de Federatieonderscheiding. Foto: Rob van Gorkum.
Camiel Bots en Peter de Krom kregen afgelopen weekend de Federatieonderscheiding. Foto: Rob van Gorkum. (Foto: )

Federatieonderscheiding voor Camiel Bots en Peter de Krom

Tijdens de tweede Vorstenzitting, afgelopen zaterdag in een bomvolle zaal Lavrijssen, hebben twee personen de Federatieonderscheiding ontvangen. Het kleinood, dat jaarlijks wordt uitgereikt door de Striepersgatse Carnavalfederatie, ging naar Camiel Bots en Peter de Krom.

Valkenswaard - Bots is al decennialang betrokken bij de plaatselijke carnaval. Naast Prins van Striepersgat (2001), was hij ook waarnemend President en onder meer actief als toneelmeester tijdens de Vorstenzittingen, lid van de technische commissie, medeorganisator van het Groot Striepersgats Liedjesfestival en lid van Striepersgats Erfgoed 66 jaar. Bijzonder was zijn rol als adjudant van de eerste (en enige) vrouwelijke Prins van Striepersgat. In 1998 stond hij aan de zijde van Prins Betke d'n Urste en haalde met haar het landelijk nieuws.

'Leven is niet altijd makkelijk geweest'

De Krom is in Mulkgat (Borkel en Schaft) al sinds 2000 actief in de georganiseerde carnaval. Hij was onder meer twee keer Prins en drie maal adjudant. Hij maakte jarenlang deel uit van het bestuur van CV De Mulkslobbers. Liesbeth van den Oever, voorzitter van de Striepersgatse Carnavalsfederatie: "Het leven is niet altijd makkelijk geweest maar hij weet maar al te goed van elke dag een feest te maken. Zijn vrienden zeggen: 'Wij kunnen alleen maar trots zijn op zo'n figuur. Hij staat altijd voor je klaar en doet zeer veel werk. Vaak op de achtergrond.' En niet alleen bij de Mulkslobbers, maar bij meerdere verenigingen, zoals de KPJ en het Oranje Comité."

De federatie-onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de carnaval. Ieder jaar is de Striepersgatse Carnavalsfederatie op zoeken naar mensen van grote waarde voor de carnaval, de stille krachten in een vereniging of in de stichting die bergen werk verzetten.

Kippenvel

Vaak bescheiden en met een klein ego. De uitreiking was een van de hoogtepunten van een zeer onderhoudende Vorstenzitting, met een grote Striepersgatse inbreng. Hilariteit was er bij de optredens van de Partners van Niks, De Raad van Elf en De Vier Mutsen, terwijl Ron en Ricardo Hoogmoet met een duet voor kippenvel zorgden.

Meer berichten