Zaal Lavrijssen is al 66 jaar de Residentie van de Prins van Striepersgat. Foto: Jurgen van Hoof/De Strieper
Zaal Lavrijssen is al 66 jaar de Residentie van de Prins van Striepersgat. Foto: Jurgen van Hoof/De Strieper (Foto: )

Voor Peer en Rita is carnaval werken

Willem-Jan Schampers

Zaal Lavrijssen 66 jaar Residentie

In 1953 begonnen Jan en Toos Lavrijssen café-zaal J. Lavrijssen. Ze namen de zaak over van een oom van Toos, Gerrit van Nunen. Het net opgericht ADA, de eerste Striepersgatse carnavalsvereniging Anders Dan Anders, was er toen al 'thuis'. Geen wonder dus dat Lavrijssen de Residentie werd van Prins Pypliano. Zesenzestig jaar later, de Prins heet inmiddels Erik d'n Urste, is dit nog altijd zo. De Jan en Toos van toen, zijn nu Peer en Rita…

Valkenswaard - In de afgelopen 66 jaar is er nogal het een en ander veranderd, lacht Peer. "De gezelligheid is gebleven, maar de betrokkenheid lijkt minder geworden. Bovendien is het aantal consumpties tijdens een vergadering fors verminderd. Haha! Bij een Stichtingsvergadering werd vroeger wel eens een vat bier weggetapt. Dat waren bijna complete feestavonden!" Rita valt hem bij: "We zitten 40 jaar in de 'zaak' en eigenlijk is er nog geen één dag hetzelfde geweest. Over wat we hier allemaal hebben meegemaakt, kun je gemakkelijk een boek schrijven."

Peer en Rita weten niet beter dan dat ze met carnaval altijd moeten werken. "Eigenlijk hebben we geen idee van hoe het er écht aan toe gaat. Ach, we hebben er geen hekel aan. Anders waren we al lang gestopt." Want carnaval duurt voor hen veel meer dan vijf dagen. "Wat denk je van alle voorbereidingen?", zegt Rita. "En van tevoren alles opbouwen en op woensdag alles weer afbreken en de zaal weer in orde brengen. We doen alles zelf. Bijvoorbeeld de foto's van alle Prinsen op volgorde hangen. Dat is al een 66 jaar oude traditie. Vroeger moest de kastelein een foto van de Prins laten maken; tegenwoordig wordt ie netjes aangeleverd. Een flink aantal is er helaas niet meer, maar deze Prinsen vormen onmiskenbaar een deel van de Striepersgatse historie." Ook in de belangstelling voor Prinsen- en Vorstenzittingen, zien Peer en Rita een golfbeweging. "We hebben de tijd meegemaakt dat we zeven Prinsenrevues hadden. De mensen lagen bij wijze van spreken voor de deur voor kaartjes. Dat was nog eens wat! Omkleden onder het afdakje, waar ook het 'artiestencafé' was gevestigd. Niemand deed er moeilijk over en de sfeer was fantastisch. Toen de revues stopten was het best moeilijk om een alternatief te verzinnen. Zeker omdat het publiek een bepaald niveau gewend was. Dit geldt ook voor de Vorstenzittingen. Gelukkig gaat het de laatste jaren weer de goede kant op. Een compliment voor de commissie Bals & Zittingen."

Peer en Rita worden allebei een dagje ouder en het einde van Zaal Lavrijssen komt hoe dan ook steeds dichterbij. Peer is er heel duidelijk in: "Als de gebreken beginnen, kan het snel gaan. Ik heb van dichtbij meegemaakt met Henny van den Boomen. Hij was mijn beste maat, een échte carnavalsvierder. Hij had nog zoveel mooie ideeën voor de Striepersgatse carnaval, maar plotseling was hij er niet meer." Rita knikt: "We zijn trots op wat we al die jaren hebben kunnen doen. Met dank ook aan ons personeel."

Meer berichten