Petra en Marinus genieten ondanks wat beperkingen toch van elke dag. We halen de 60 ook, zeggen ze enthousiast. Foto: Jurgen van Hoof
Petra en Marinus genieten ondanks wat beperkingen toch van elke dag. We halen de 60 ook, zeggen ze enthousiast. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

'Kilometers gelopen voor de liefde'

Ton van Helvoort

Marinus en Petra 50 jaar getrouwd

Marinus Gerrits en Petra Schreurs trouwden op 12 februari 1969 voor de wet op het gemeentehuis in Valkenswaard. "Het was op die dag best fris, zo rond de min 6 graden."

Valkenswaard - Het kan bijna niet anders: ze hebben elkaar leren kennen bij het dansen. Deze keer niet in zaal Maenen maar bij de Gouden Leeuw in Bergeijk. "Dat komt omdat ik in Klein Borkel woonde en we toch wat meer op Bergeijk waren aangewezen", zegt Petra. Marinus daarentegen is een geboren en getogen Valkenswaardenaar, die op de Zeelbergseweg werd geboren. "Ja, we gingen in onze verkeringstijd ook wel eens naar de Zwaan in Borkel", zegt hij. "Het probleem was alleen dat er na 23.00 uur geen bus meer naar Valkenswaard ging. En dus zat er voor mij niets anders op dan lopen. De kortste weg was door de Malpie. Als we dan in Valkenswaard aankwamen was de hanenbar nog open. Daar is menig half haantje verorberd."

"We hebben drie jaar verkering gehad en zijn toen getrouwd." Intussen had hij een motor. Daar moest mee gepronkt worden. "Met Petra achterop met een heel kort rokske. En dat in de koude dagen van januari." Er moest wel eens onderweg gestopt worden. "Om een bakske koffie te gaan drinken en natuurlijk ook om weer warm te worden." Na hun huwelijk kregen ze twee dochters, van wie er één in Valkenswaard en de andere in Wageningen woont. De trots van beiden is dat hun kleinkind nu in de A1 bij SV Valkenswaard voetbalt. "Ze staan zelfs in de Hoofdklasse", zegt Petra, die geen wedstrijd overslaat.

Voor Marinus is dat wat moeilijker geworden. Op 9 augustus 2018 sloeg het noodlot namelijk toe. Hij viel thuis van de trap, waardoor zijn bekken brak. "De ziekenwagen kon niet naar Veldhoven omdat dit soort operaties daar niet worden gedaan. In Eindhoven was dan weer geen plaats. Vervolgens reed de ambulance naar Helmond, maar daar was geen ruimte op de Intensive Care." Uiteindelijk is hij voor zijn gebroken bekken geopereerd in Tilburg. Na drie weken werd hij overgebracht naar Kempenhof in Valkenswaard. Mede dankzij de geweldige verzorging herstelt Marinus goed, maar nog steeds revalideert hij. "Gelukkig hebben we ook veel jaren zonder enige problemen gehad", zegt Marinus. "We maakten mooie georganiseerde reizen naar China, Alaska, Las Vegas en ga zo maar door."

In het dagelijkse leven werkte hij bij de gemeente-afdeling gas en water. Maar bij alles wat hij deed stond één liefde bovenaan: de Brandweer. Hij is 32 jaar brandweerman geweest en daarover zou hij een boek kunnen schrijven. "Als men het over een vriendenclub heeft", zegt Marinus, "dan is het wel de brandweer." Maar ook daar de regels veranderd. "De brandweer wordt niet langer vanuit Valkenswaard gecoacht, maar vanuit Eindhoven. Natuurlijk wordt er nog altijd met veel enthousiasme en kennis van zaken bij een brand geblust. Maar als echte oud-brandweerman", zegt Marinus, "heb ik het met de veranderingen nog altijd moeilijk."

Meer berichten