Aan de paardenboulevard ligt ook een heuse fysiotherapiepraktijk. Voor paarden, welteverstaan.
Aan de paardenboulevard ligt ook een heuse fysiotherapiepraktijk. Voor paarden, welteverstaan. (Foto: )

Paardenfysiotherapie? Niets te gek voor paardendorp Valkenswaard

De paardenboulevard voor topsporters in Valkenswaard blijft maar groeien. Aan de rand van de paardenboulevard ligt fysiotherapiepraktijk CS Fysiotherapie. Ruim een jaar startte fysio- en manueel therapeute Caroline Schellekens deze bijzondere plek. Zij begeleidt hier ruiters en hun paard.

Regio - Caroline behandelt al ruim negen jaar mensen. Dit doet ze met bijvoorbeeld dry needling: een methode met snel en goed resultaat. In 2010 kreeg haar paard een blessure aan zijn schouder. "Omdat deze methode bij mensen zo goed werkte, heeft ik deze ook bij mijn paard toegepast." En met succes, zo bleek achteraf.

In 2011 startte de eerste opleiding dry needling voor paarden in Nederland. Caroline besloot om mee te doen. Ze leerde daar de methode van de grondlegger Andrea Schachinger. Daar bleef het niet bij: momenteel is de Valkenswaardse paardenfysio al enkele jaren co-docente op deze opleiding.

'In 2010 begonnen na blessure bij eigen paard'

Om ook de ruiter te kunnen begeleiden legde Caroline een traject af om een erkend Flexchair ruitertrainer te worden. Door de strenge toelatingseisen zijn er maar enkele erkende ruitertrainers in Nederland en zij is de enige in Zuidoost-Brabant. "De Flexchair is een kruk met een bewegingssensor onder het zadel, welke gekoppeld is aan een beeldscherm. Zo krijg je directe feedback over je houding op het paard en manier van bewegen in je rug en bekken. Een echte eye-opener voor elke ruiter."

Fitheid van de ruiter

Voor de algehele fitheid van de ruiter is in samenwerking met Personal Fitness Valkenwaard een Ruiterfit-fitnessprogramma opgesteld. "Dit is gericht op aspecten die voor een ruiter van belang zijn. Het negen weken-durende programma wordt gecombineerd met enkele Flexchair-trainingen." Er zijn ondertussen al verschillende groepen zeer enthousiaste deelnemers gestart. "Eind februari starten er weer nieuwe trainingen. Ruiters met interesse kunnen een mail sturen naar info@csfysiotherapie.nl. Sinds dit jaar is er ook de workshop Ruiterfit op locatie."

Een serieuze aanpak dus, voor een optimale prestatie in de sport. Toch staan gezondheid en welzijn van paard en ruiter voorop.

Voor meer info kijk op:

www.csfysiotherapie.nl

In de kruk zitten verschillende bewegingsmechanismen waardoor het zadel beweegt als je er op gaat zitten en je gewicht verplaatst. Onder het zadel hangt een sensor die gekoppeld is aan een ontvanger op een beeldscherm. Op deze manier wordt zichtbaar gemaakt hoe de beweeglijkheid en stabiliteit van de romp is.

Meer berichten