Foto:

Verkeerskennis opfrissen met cursus

Ton van Helvoort

Nooit te oud om te leren

Ruim 11 miljoen mensen hebben een Nederlands autorijbewijs. Dat is 81 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder. Van de 70-plussers had begin 2014 ruim 56 procent een rijbewijs, Begin 2018 was dat al gestegen tot 66 procent. Dat betekent dat veel senioren regelmatig op de weg zijn. Maar intussen zijn er veel nieuwe verkeersregels bijgekomen.

Valkenswaard - Die kende men destijds bij het examen nog niet. Voor Veilig Verkeer Nederland afdeling Valkenswaard reden voor een opfriscursus met praktijk-rit. "Het is ontzettend belangrijk dat verkeersdeelnemers over de nieuwste verkeersregels worden geïnformeerd", zegt secretaris Hans Brekelmans. "Wil je daarbij ook tips krijgen voor een juist verkeersgedrag en zuiniger rijden? Dan is het raadzaam om aan onze Opfriscursus deel te nemen."

Die cursus verkeerstheorie bestaat uit drie bijeenkomsten van elk twee uur. Een deskundig verkeersdocent van Veilig Verkeer Nederland praat de deelnemers bij over de nieuwe verkeersregels. "Vergeet niet dat senioren al lang geleden hun rijbewijs hebben gehaald", zegt Brekelmans. "Inmiddels zijn veel regels veranderd en is het op de weg aanzienlijk drukker geworden."

"Daar komt nog bij dat mensen naarmate ze ouder worden te maken krijgen met fysieke en mentale veranderingen. De kans op letsel bij een ongeluk wordt daardoor groter." Veilige mobiliteit voor senioren is dan ook een belangrijk doel voor Veilig Verkeer Nederland. "Indien iemand zijn of haar rijvaardigheid in de praktijk wil opfrissen, kan men deelnemen aan een praktijk-rit. Die maak je in eigen auto en in eigen omgeving, samen met een verkeersdocent."

Met elkaar wordt in een ontspannen sfeer dieper ingegaan op de verkeerstheorie. "En wat ontzettend belangrijk is: vooral op de gewijzigde verkeersregels." De bijeenkomsten en praktijk-rit hebben een informatief karakter en moeten dan ook niet als een soort examen worden gezien. Bij aanvang ontvang je een boekje met verkeerstheorie en na afloop van de verkeerscursus een bewijs van deelname. Al deze activiteiten worden uitgevoerd door VVN-afdeling Valkenswaard, mede dankzij een subsidie van de gemeente.

"Het is belangrijk om aan zo'n opfriscursus deel te nemen. Ook al denkt men zelf dat het niet nodig is. Vergeet echter niet dat juist het autoverkeer een enorme groei heeft doorgemaakt, waardoor elke chauffeur op de hoogte zou moeten zijn van de nieuwe verkeersregels." Tijdens de onlangs gehouden Seniorenmarkt hebben zich al een aantal cursisten aangemeld. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. "Voor hen die op genoemde dagen door omstandigheden niet kunnen deelnemen, is er een tweede cursus." Die wordt in het najaar gegeven.

Voor inschrijving of meer informatie kan contact opgenomen met Hans Brekelmans. Bellen kan naar het telefoonnummer 0402015161. Mailen kan naar jambrekelmans@onsbrabantnet.nl.

"Graag onder vermelding van VVN-Opfriscirsus."

Meer berichten