Foto:

Drieduizend kinderen bezoeken IVN

Ton van Helvoort

Heide dit jaar in schijnwerpers

In het IVN-gebouw aan de Bosstraat wordt op woensdag 13 februari het scholenproject van dit jaar gepresenteerd. Wethouder Mieke Theus van Valkenswaard en wethouder Alexander van Holstein van Waalre verrichten de opening.

Valkenswaard/Waalre - Het is alweer de 32e keer dat IVN Valkenswaard-Waalre zo'n project realiseert. Het onderwerp is dit jaar wel erg actueel", zegt mede-organisator Fanny van Zon. "De naam van het project, Kom kijken op de hei, is immers een oproep aan alle inwoners van Valkenswaard en Waalre om een kijkje op de hei te komen nemen. De droogte van de afgelopen zomer heeft dat landschap niet veel goeds gedaan. Maar zoals overal in de natuur zal ook de hei zich weer herstellen. Ons project, dat mede door de dames Marie-Louise den Boef, Lies van Gompel, Marjan van der Kooi, Ineke Roothans en Hanneke Wijman is opgezet, heeft vijf onderwerpen waaraan veel aandacht wordt besteed."

Stuk voor stuk belangrijke zaken, die tot het ontstaan van de heide in al zijn pracht hebben bijgedragen. Het project is bestemd voor basisschoolleerlingen van 4 tot en met 12 jaar. "In ons gebouw D'n Nieuwe Hof", zegt Fanny van Zon, "komen tijdens de presentatie jaarlijks ruim drieduizend kinderen van de basisscholen op bezoek." Het zijn kinderen uit alle kerkdorpen van de gemeenten Valkenswaard en Waalre. Ook uit Veldhoven, Riethoven, Westerhoven en Achel komt men naar D'n Nieuwe Hof.

"Het is echt de moeite waard om het enthousiasme van de kinderen te zien. En wat zeer belangrijk is: ook de herkenning van de dieren die op de hei leven." Niet iedereen zal de Bijenwolf, de Rupsendoder, de Zandloopkever of de Mierenleeuw herkennen. "Toch zijn ze bij ons te zien en wordt er uitvoerig bij stilgestaan waar deze beestjes van leven." Na de tentoonstelling in Valkenswaard wordt deze zes jaar lang uitgeleend. Onder meer aan Natuurgroep Gestel in Sint-Michielsgestel en aan diverse IVN-afdelingen binnen en buiten de regio. "Naar schatting brengen ruim 7500 kinderen in die plaatsen een bezoek aan ons project. Dat betekent dat er jaarlijks ruim 10.000 kinderen kennismaken met allerlei onderwerpen uit de natuur. Dat is toch geweldig", zegt Fanny enthousiast.

"Alhoewel de groep die de kar moet trekken steeds kleiner wordt, blijven we knokken om elk jaar weer een nieuw project te kunnen presenteren. Overigens hebben we voor de komende jaren nog voldoende onderwerpen voor een prima scholenproject. Het is niet alleen voor de kinderen interessant. Ook de ouders zijn van harte welkom. Loop dan ook gerust eens binnen in D'n Nieuwe Hof." Men kan daar op vijf grote presentatieborden zien hoe elk deelonderwerp staat afgebeeld. "Het hele project roept ongetwijfeld ook vragen op bij de kinderen. Die worden zo nodig beantwoord door de makers." De organisatie is blij dat er dit jaar weer veel belangstelling is. "Dat stimuleert enorm om ook het komende jaar de schouders eronder te zetten."

Meer berichten