Foto:

Cabaretdebuut 18-jarige Kai Bodewitz

Willem-Jan Schampers

'Doe ff gewoon' in De Hofnar

'Eindelijk! Na zoveel jaar te hebben geluisterd naar Tineke Schouten, Veldhuis en Kemper, Roué Verveer en andere grote namen in de cabaretwereld, maakt Kai Bodewitz zijn debuut. Hij is achttien jaar oud en verdomd lang. Dansen is iets wat hij niet kan, maar gaat het hem lukken om te laten zien dat je nog kunt genieten van het leven?' Dinsdag 29 januari, om 20.15 uur in theater De Hofnar.

VALKENSWAARD – Zo begint de tekst in het persbericht over de eerste voorstelling van Kai Bodewitz uit Eindhoven. De selfmade cabaretier verraste vorig jaar, door voor vijfhonderd mensen op te treden in het Parktheater in Eindhoven. "Ik ben gewoon naar binnen gelopen en heb gezegd dat ik graag wilde optreden. Eerst waren ze zeer verwonderd, maar nadat ik mijn plannen had uitgelegd, werden ze enthousiast. Ik heb uiteindelijk zelf alles moeten regelen, maar het was absoluut de moeite waard. Hoewel ik nog niet tevreden was over de uitvoering, smaakte het zeker naar meer."

Het verder schaven aan zijn voorstelling 'Doe ff normaal', doet Kai samen met regisseur Edwin van Lieshout. "Met hem heb ik ook mijn eerste versie van de voorstelling onder de loep genomen. Ik denk dat er uiteindelijk maar een paar procent van die oorspronkelijke tekst is overgebleven, haha! 'Finetunen' betekent niet alleen herschrijven, maar ook werken aan mijn houding op het podium, mijn non-verbale communicatie en mijn plek op het podium bij een sketch of een lied. Eigenlijk sleutelen we constant aan de voorstelling. En ik leer veel van de gevestigde orde. Mijn onbevangenheid slaat aan bij het publiek, dus dat wil ik graag zo houden."

Kai noemt theater en cabaret zijn passie. "Ik probeer de mensen te verwonderen met iets dat ze nog nooit hebben gezien. Dit klinkt best hoogdravend, maar ik ben overtuigd van mijn kwaliteiten en krijg veel bijval van Edwin en mijn muziekdocent Jeroen van Delden. Hij heeft mij gitaar leren spelen en heeft me gestimuleerd om ook vooral muzikaal bezig te zijn." 'Doe ff normaal' is dan ook een combinatie van muziektheater en cabaret. Kai: "Voor mij is muziek altijd heel belangrijk geweest. Net als mijn moeder speel ik piano. Maar ook ukelele en cajón."

Zijn liefde voor theater werd al vroeg aangewakkerd. "Toen ik nog een klein ventje was, nam mijn moeder me mee naar jeugdvoorstelling. 'Circus Fiasco' heette het en ik vond het fantastisch. Later zag ik de voorstelling 'ADHD' van Jochem Myjer op dvd en ik was verkocht. Hij schiet constant raak. Geweldig! Dit wilde ik ook!" Vanaf zijn zestiende is hij bezig met zijn eigen voorstelling. Desgevraagd krijgt hij tips and tricks aangereikt onder meer Rouè Verveer, Tineke Schouten, Veldhuis en Kemper, Van der Laan & Woe en Het Groot Niet Te Vermijden.

De student aan het SUMA College heeft er veel zin in om ook de mensen in Valkenswaard en omgeving kennis te laten maken met zijn cabareteske kijk op het leven en met Kai Bodewitz en zijn familie. "Het wordt een heel leuke avond. En dit voor maar tien euro..."

Meer berichten