Berry Knapen als 'De Goeroe'
Berry Knapen als 'De Goeroe' (Foto: )

Brabants kampioenschap tonpraoten

Willem-Jan Schampers

'Genieten van humor en zelfspot'

De 52ste editie van het Brabants kampioenschap tonpraoten vindt vrijdag plaats in zaal Lavrijssen in Valkenswaard. Wie wordt de opvolger van de huidige kampioen Berry Knapen? De Heezenaar is overigens aanwezig om zijn titel te verdedigen. Zaterdag en zondag zijn er drie galavoorstellingen.

VALKENSWAARD - Tijdens de voorronden traden 21 tonpraters uit verschillende delen van Brabant aan, allen uiteraard met maar één doel: een plek in de finale. Pieter Mikkers, voorzitter van de organiserende vereniging Anders dan Anders (ADA) en ) en komend weekend een van de twee presentatoren: "Aan het eind van de eerste avond waren de kenners ervan overtuigd dat er twee of drie deelnemers kans maakten op plaatsing voor de finale. Achteraf bleek dit een realistische voorspelling, aangezien van de eerste avond drie deelnemers, van de tweede avond één en van de derde avond drie deelnemers zich voor de finale plaatsten."

In totaal werden door de vakjury zeven deelnemers geselecteerd, aangezien regerend kampioen Berry Knapen zich gemeld heeft om zijn titel te komen verdedigen. Na de optredens op de laatste avond werd tijdens het juryberaad het publiek getrakteerd op een geweldig optreden van achtvoudig Brabants kampioen Knapen. Daarna was het de beurt aan Mikkers om de namen van de geplaatste finalisten bekend te maken.

"De spanning was voelbaar toen de namen werden voorgelezen. Vreugde en teleurstelling liggen op zo'n moment dicht bij elkaar en respect gaat dan ook niet alleen uit naar de geplaatste finalisten, maar ook naar de 'niet verkozen talenten', die er toch heel dichtbij waren. De conclusie die achteraf getrokken kan worden: drie prachtige avonden met tonpraters die zich met recht 'talenten van Brabant' mogen noemen en waarbij het publiek met volle teugen heeft kunnen genieten van Brabantse humor en zelfspot."

Aansluitend werd door de deelnemers geloot om de volgorde van optreden in de wedstrijd en drie galavoorstellingen. Deelnemers en wedstrijdvolgorde van vrijdag: Erik Mulder (Maarheeze) als Opa van Epscheuten, Berry Knapen (Heeze) als De Goeroe, Andy Marcelissen (Raamsdonksveer) met De Uitvaart, Hans Eijkemans (Rosmalen) als Hannus de Pelgrim, Frans Bevers (Oirschot) als Ciske de oud SRV-man, Jasper van Gerwen (Hilvarenbeek) met Mens erger je niet, Rien van Genugten (St. Oedenrode) als Unne Dakloze en Freddy van den Elzen (Vorstenbosch) als Martin Waus.

Naast bovenstaande toppers, maken in het finaleweekend ook nog andere artiesten hun opwachting maken. Het openen van de voorstellingen wordt verzorgd door amusementsgroep Huhum uit Delft. Muzikale ondersteuning is dit jaar afwisselend in handen van de Striepersgatse Hofkapel en Blaaskapel Valkenswaard. Presentatoren zijn: Pieter Mikkers en Jan Slenders.Een andere belangrijke taak, de prijsuitreiking op de wedstrijdavond, wordt uitgevoerd door Zijne Dorstlustige Hoogheid Prins Erik d'n Urste van Striepersgat.

Meer berichten