Foto: Jurgen van Hoof

De buurtbus breidt opnieuw uit

Ton van Helvoort

Lijn naar Anna Ziekenhuis Geldrop

Het is vijftien jaar geleden dat de BBA enkele lijndiensten in deze omgeving niet langer verzorgde. De buurtbus vangt zoveel mogelijk op. Hun nieuwe lijn gaat richting Geldrop.

Valkenswaard - 'Dan kennen jullie Borkel en Schaft nog niet', moeten enkele inwoners gedacht hebben, toen de reguliere dienst naar de dorpen stopte. De handen werden ineengeslagen en binnen veertien dagen meldden zich twintig vrijwilligers, van wie het merendeel uit Borkel en Schaft, aan als chauffeur voor een buurtbus. Binnen de kortste keren werd een bestuur gevormd, Frans van Vonderen nam de taak van voorzitter op zich. Zo ontstond de lijndienst van de eerste buurtbus, waarin inclusief de chauffeur plaats was voor negen personen. Er werd gereden op Achel-Borkel en Schaft-Valkenswaard en Veldhoven.

Toen de lijndienst naar behoren ging draaien kwam al snel de roep naar een tweede bus. Er werd druk geflyerd om die tweede bus te realiseren. Evenals voor de eerste bus werd er hard gewerkt. Opnieuw werden chauffeurs gezocht, die als vrijwilliger de tweede bus gingen bemannen. Op die oproep kwamen veel positieve reacties en de twintig chauffeurs - zowel mannen als vrouwen - konden na een vrij korte tijd geïnstalleerd worden. Wie dacht dat het probleem van vervoer naar enkele omliggende plaatsen was opgelost, vergiste zich. Weer werd er een beroep gedaan op het bestuur. Kon er geen dienst tussen Valkenswaard en het MMC Veldhoven gerealiseerd worden? Coördinator Cees Smits ging aan de slag om twintig nieuwe chauffeurs te vinden: ook nu als vrijwilliger.

Geldrop

"De bereidheid bleek even groot en het eindresultaat was dan ook: drie buurtbussen met zestig chauffeurs. Dat allemaal met slechts vrijwilligers. De buurtbus kreeg en krijgt nog altijd veel waardering. Het is echt prachtig werk om als chauffeur op zo'n bus te rijden. Je hoort elke dag de laatste nieuwtjes en de dankbaarheid van de passagiers, onder wie veel ouderen, is echt geweldig. Wij vervoeren nu ongeveer 41.000 reizigers per jaar. Dat zijn er best veel. Maar het einde is nog niet in zicht", zegt Frans van Vonderen.

"We hebben nu het verzoek gekregen ook een lijndienst op te starten naar het Anna Ziekenhuis in Geldrop." En dus draait de molen weer op volle toeren. Opnieuw zijn twintig vrijwilligers nodig. Men wordt medisch gekeurd door een bedrijfsarts, waarbij een ogentest niet ontbreekt. "Natuurlijk zijn er voorschriften over het aantal uur dat men mag rijden: maximaal vier. Dan wordt er op de route van chauffeur gewisseld." De compensatie voor al dat vrijwilligerswerk, vaak op tijden dat anderen gezellig thuis de krant lezen, bestaat uit een jaarlijks uitstapje en één keer per jaar een gezellig etentje. Interesse om per 31 maart 2019 aan de slag te gaan als vrijwilliger op de buurtbus? Aanmelden kan bij coördinator Cees Smits. Zijn nummer is 06-51687215. Bij Frans van Vonderen kan ook, via telefoonnummer 040-2068630.

Meer berichten