Foto:

Waar moet creatief duo nu naartoe?

Voormalig ABN-gebouw gesloopt

Rita Staals en Pieter Rebergen startten in maart dit jaar een centrum voor creatieve workshops en pianoles in het voormalige ABN AMRO-gebouw aan de Valkenswaardse Markt. In het nieuwe jaar moeten zij uit dat pand. Dit was op voorhand al bekend, maar maakt het niet minder vervelend. Daarom zoekt het duo hard naar een nieuwe locatie.

Valkenswaard - "Veel mensen hebben de weg naar het creatieve centrum al weten te vinden", vertelt Pieter. "Iedereen is erg enthousiast over de inrichting en de workshops die gegeven worden. Voor elk is er wat wils. Pruiken, hoeden of sieraden maken, meditatief tekenen en kinderfeestjes bijvoorbeeld. Met kerst kunnen bezoekers mooie versieringen of een kerststukje maken." Maar misschien wel het allerbelangrijkste: "Mensen kunnen binnenkomen voor kopje koffie, thee of fris en een luisterend oor."

De ruimte van zo'n 500 vierkante meter heeft Rita zelf ingericht met eigen ontwerpen. Pieter, haar partner, is de musicus. Dertig jaar lang speelde hij als toetsenist in bandjes, zowel professioneel als semi-professioneel. Daarnaast geeft hij al ongeveer twintig jaar pianoles. "Vaak krijgen we de opmerking dat het centrum moet blijven voortbestaan. Dit is een uniek centrum in Valkenswaard en omgeving." Maar het pand wordt gesloopt, er komen appartementen en twee winkels. Pieter verwacht dat de vergunning daarvoor snel afgegeven kan worden.

Bij de twee was het vooraf al bekend dat het gebouw gesloopt wordt. "We hebben daarom niet stilgezeten. Een aantal gemeenteraadsleden heeft het centrum bezocht en tijdens een raadsvergadering kwam het aan de orde dat zij naar ruimte voor ons zouden zoeken." Die bleek te duur en wat klein. De parochie werd daarna benaderd, maar ook dat liep op niets uit. "Tja, en nu staan we met lege handen. Winkelruimte zat, maar dat kost al gauw 1500 euro per maand. Geen optie, want we spelen net quitte", leggen de twee uit. De vraag van Rita en Pieter is nu of iemand een betaalbare leegstaande ruimte weet. "Waar wij verder kunnen met dit prachtige centrum."

Meer berichten