Foto: Petra Visser

'Kerst is feest van mensen verbinden'

Van de redactie

Weer Fakkeltocht op Kerstavond

Op kerstavond loopt Valkenswaard voor de derde keer de 'Fakkeltocht voor verdraagzaamheid'. De tocht staat in het teken van de verbinding tussen mensen en culturen. Het evenement start om 18.30 uur vanaf café De Fantast op de Statie van Valkenswaard. De aanmelding voor deelname is gestart.

VALKENSWAARD - De Fakkeltocht begint met een sfeervolle opening van woord en muziek. Daarna volgt een gezamenlijke wandeling met fakkels door het dorp. Na afloop worden deelnemers bij de Fantast getrakteerd op soep, warme glühwein, koffie en thee. Voor de kinderen die meelopen zijn er vuurkorven om marshmellows, broodjes en appels te roosteren. Wie mee wil lopen kan vanaf 18.00 voor 5 euro een fakkel kopen (inclusief soep en hapje na afloop).
De initiatiefnemers organiseren activiteiten om aandacht te vragen voor het belang en de kracht van verbinding. Geerten Linsen: "Je hoort tegenwoordig zoveel over mensen die tegenover elkaar staan, je zou het bijna geloven. Ik wil daar niet aan. En ik merk het ook niet als ik echt met mensen praat. Wij vinden het belangrijk om te laten zien hoe dicht we nog altijd bij elkaar staan. Juist Kerstmis is een ideaal moment om als groep te laten zien dat we verschillen juist willen overbruggen en om mensen, culturen en geloven te verbinden."
De Fakkeltocht is de volgende schakel aan een intussen mooie ketting van samenbindende activiteiten in Valkenswaard. Een verhaal dat begon toen eind 2015 zo'n driehonderd vluchtelingen tijdelijk onderdak vonden op de Brugse Heide. De warme ontmoeting tussen deze groep en de lokale bevolking plaatste Valkenswaard destijds landelijk in het nieuws, als voorbeeld van een gemeenschap die de armen rond haar tijdelijke gasten sloeg. Inwoners en nieuwkomers ontmoeten elkaar en toonden oprechte interesse en betrokkenheid in elkaar. De eerste Avond van de Verdraagzaamheid in de Hofnar plaatste de gebeurtenissen in de spotlight. Het gevoel van verbondenheid vinden de vrijwilligers ook vandaag hard nodig.
Er zijn op Kerstavond optredens van Maaike Rijnders en Ingrid Vinkoert, die al vaker verrassende optredens verzorgden tijdens de Avonden voor de Verdraagzamheid. Bijzonder is het optreden van Maud Scheltinga. Zij is opgegroeid in Valkenswaard, maar woont nu in Berlijn. Vorig jaar bracht ze haar debuut-EP uit, gevolgd door een Europese toer. Ze speelt speciaal een lied voor de Fakkeltocht.. Na afloop is er een gezellig samenzijn. Met soep, hapjes en vuurkorven en live muziek onder leiding van Onno de Jong en Jac Heesterbeek. Geerten: "We merken dat er ieder jaar meer mensen meelopen, ook kinderen. Dit is een mooie ontwikkeling. We hopen op zo'n tweehonderd deelnemers."

Programma: 18.00 uur: fakkels te koop; 18.30 uur: opening van de avond met ode en live-muziek; 19.00 uur: fakkeltocht; 20.00 uur: met gezellig samenzijn met live muziek in café De Fantast, onder het genot van een drankje en een hapje. Aanmelden: via http://verdraagzamer.blogspot.com.

 

Meer berichten