Foto: Jurgen van Hoof

Kerststalletjes uit de hele wereld samengebracht

Ton van Helvoort

Elk jaar opnieuw wordt Truus Priem tegen de kersttijd wat onrustiger. Haar verzameling van ruim 400 kerststallen komt dan weer uit de dozen waarin ze veilig zijn opgeborgen.

Valkenswaard - Priem woont sinds een poos op Kempenhof, waar haar levenswerk inmiddels ook bekend is. "Ik ben in 1985 begonnen met het verzamelen van kerststallen", zegt ze. "In al die jaren is de verzameling gegroeid naar ruim 400 prachtige kunstwerken." Het begon zo eenvoudig. Een kennis bracht van vakantie een mooi stalletje mee uit Peru. Daar bleef het niet bij. Al vlug hoorden andere mensen van haar verzamelwoede en zo kwamen er steeds nieuwe kerststallen bij. "Ook vrienden en kennissen, die door omstandigheden thuis geen plaats meer hadden voor de kerststal, hadden allemaal dezelfde gedachten. 'We brengen die naar mevrouw Priem, want die verzamelt ze'." En inderdaad: in de schitterende collectie zijn stalletjes te bewonderen uit Rusland, Egypte, Italië en een groot aantal uit diverse Afrikaanse landen. "Natuurlijk zitten er ook prachtige uitvoeringen bij die gewoon uit Nederland komen."

Truus is zéér duidelijk: "Deze kerststallen moeten echt bewaard blijven. Ook als ik er zelf niet meer ben. Zoiets mag toch niet verloren gaan? Het is voor mij een manier van leven geworden en ook nu nog worden mij speciale kerststallen aangeboden." Vaak is dat van mensen die ze zelf niet kent, maar die van de verzameling hebben gehoord. "Ik heb een aantal keren ook een expositie gehouden, onder meer in de Nicolaaskerk en de Antoniuskerk. Het was geweldig om met de kerstdagen met de familie naar zo'n tentoonstelling te gaan."

Helaas is het niet zo eenvoudig om elk jaar een expositie met de kerststallen te organiseren. Om de mensen toch te laten genieten van de kunstwerken is een deel van de collectie nog tot en met 11 januari te bewonderen in zorgcentrum Kempenhof in Valkenswaard. Dagelijks tussen 9.00 tot 17.00 uur kunt u zich vergapen aan de vitrines van Kempenhof, aan de Antwerpsebaan. "Echt meer dan de moeite waard."

Meer berichten