Prins Peter d'n Urste en zijn adjudant Will gaan ervoor. Foto: Jurgen van Hoof
Prins Peter d'n Urste en zijn adjudant Will gaan ervoor. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Prins Peter d'n Urste van Mulkgat

Willem-Jan Schampers

'De tweede keer is het veel relaxter'

'Met 2 neven aan het bewind, drinken we met carnaval een extra pint'. Met deze welluidende leuze zwaait Peter d'n Urste (Peter de Krom) het komende carnavalsjaar de scepter over Mulkgat. Het is voor de tweede keer dat hij aan het hoofd staat van CV De Mulkslobbers. Zijn adjudant is neef Will de Krom (55).

BORKEL EN SCHAFT – "Ik was eerder Prins in het seizoen 2006-2007 en vond dat het tijd werd om er nog eens voor te gaan", lacht Peter. "Mijn vriendin Angela was ook meteen enthousiast en vervolgens heb ik me gemeld als kandidaat. Toevalligerwijs is Erik Verdonk nu Prins in Striepersgat. Hij was namelijk de Prins van Brouwersgat, toen ik voor de eerste keer hier Prins was. Over toeval gesproken… Het was voor vrijwel iedereen een verrassing. De rekening van mijn onderscheidingen had ik op naam van Martien Sprengers laten zetten. Onze penningmeester dacht dat de voorzitter de nieuwe Prins werd. Haha!

Om iedereen op het verkeerde been te zetten, liet Peter ook al aan zijn collega-raadsleden weten dat hij tijdens eerste zittingsavond niet aanwezig was, vanwege de verjaardag van zijn moeder. "Alleen dit was al mooi om te doen. Niemand had ook maar iets in de gaten. En ik merk nu al dat het anders is dan de eerste keer. Omdat ik wel enigszins weet wat me te wachten staat, is het allemaal een stuk relaxter. Zeker met een ervaringsdeskundige als Will aan mijn zijde. Hij is al drie keer eerder adjudant geweest en zit al een leven lang in de Raad van Elf. Bovendien was hij ook al twee maal Prins."

Voor Peter, lid sinds november 2000, was het meteen duidelijk dat Will zijn adjudant zou worden. "Ik heb altijd tegen hem gezegd: 'Als ik het nog een keer word, doen we het samen'. Gelukkig zei hij meteen 'ja', al moet hij thuis wel het een en ander regelen. Samen met zijn vrouw Mariëtte runt hij immers dierenpension De Kwispelhoeve en ze zullen dus tijdens carnaval toch wat hulp moeten inschakelen. Will kan immers niet gemist worden. Al weet ik het meeste zelf wel. Haha! Ik ben twaalf jaar voorzitter van CV De Mulkslobbers geweest…"

Prins Peter d'n Urste is een druk baasje. Naast mantelzorger voor zijn moeder, is hij op vele vlakken actief. "Een week is eigenlijk te kort voor al mijn bezigheden. Ik zit weliswaar niet meer in het bestuur van de carnavalsvereniging, maar inmiddels ben ik wel lid van het Oranje Comité geworden. Ach, het is inherent aan een kleine gemeenschap als Borkel en Schaft. We hebben elkaar nodig. En als er wat te doen is, zijn de Mulkslobbers van de partij. De carnavalsvereniging is springlevend. We hebben een volwaardige raad en maar liefst negentien Mulkmarietjes."

Als echte Brabanders hebben Peter en Will een opvallend detail aan hun kleding toegevoegd: roodwitte klompen. "En op mijn onderscheiding staat een oude ploeg. Ook het logo van Borkel en Schaft. We zijn er helemaal klaar voor. Desnoods zingen we ons Prinsenlied nog een keer. Live, als iedereen naar huis moet…"

Meer berichten