Op het stuur van een leerling van Were Di zijn de zes trekbandjes goed zichtbaar. Jan Senders telt ze nog eens na.
Op het stuur van een leerling van Were Di zijn de zes trekbandjes goed zichtbaar. Jan Senders telt ze nog eens na. (Foto: )

Were Di-leerlingen zijn weer zichtbaar

Ton van Helvoort

'Fietsverlichting is belangrijk'

Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in het donker. Uit onderzoek blijkt dat bijna zestig procent van hen geen of onjuiste fietsverlichting heeft. Leerlingen van Were Di zal dat na vorige week niet meer gebeuren.

Valkenswaard - Ondanks het feit dat vier van de tien fietsers niet direct de fietsverlichting repareert als deze niet werkt, geeft toch 95 procent van hen aan dat het gevaarlijk is om zonder goede verlichting in het donker te fietsen. "In deze tijd, nu we in de herfst zitten en de winter nadert, is het vroeg donker. Daarnaast is er ook meer kans op slecht weer", zegt Hans Brekelmans, secretaris van Veilig Verkeer Nederland afdeling Valkenswaard. "Daarom zijn we, zoals andere jaren, ook nu weer gestart met acties om de fietsverlichting te controleren."

Onder het motto 'Ik val op' controleerden 28 vrijwilligers in één dag de fietsen van 1950 leerlingen van Scholengemeenschap Were Di. In samenwerking met de school werden de ouders en de leerlingen vooraf geïnformeerd over deze jaarlijkse verlichtingsactie. Daarbij werd nadrukkelijk gewezen op het belang van goed werkende fietsverlichting op weg van en naar de school. Na een hercontrole bij het verlaten van de school was van 84 procent van de leerlingen de fiets in orde. "Ondanks dat deze controle vooraf was aangekondigd, werden er bij 310 fietsen toch gebreken gevonden. Bijvoorbeeld aan het voor- of achterlicht, de bedrading of aan de fietsreflectie. Via een brief hebben wij de ouders van deze leerlingen geïnformeerd dat de fiets van hun kind niet in orde bleek te zijn."

"Helaas heeft fietsverlichting in Nederland nog altijd te weinig aandacht. Miljoenen Nederlanders fietsen zonder voldoende verlichting en brengen daardoor zichzelf en anderen in gevaar." Uit cijfers blijkt dat het risico om als fietser gewond te raken bij een ongeval in het donker het grootst is. Een goede verlichting is niet alleen belangrijk om de weg te kunnen zien. "Het is ook belangrijk dat andere weggebruikers, zoals voetgangers, de fietser kunnen zien."

Dat veel scholieren en hun ouders het nut van goede fietsverlichting gelukkig serieus nemen, blijkt als we bijgaande foto maken. Op het stuur van deze fiets zijn zes verschillende kleuren trekbandjes te zien. Die geven aan dat de fiets van deze leerlinge de laatste zes jaar goed in orde was. "Dat is voor ons een reden om die verlichtingsacties niet te beperken tot alleen de scholen. We doen dan ook een oproep aan onder meer de sportclubs, waar in deze tijd dat het vroeg donker is ook veel kinderen naar de training gaan", aldus Brekelmans. "Nederland telt nu bijna acht miljoen auto's. Toch moeten kinderen tussen alle auto's door hun weg van en naar school veilig kunnen afleggen. Kennis van de verkeersregels en veel oefenen in de praktijk is daarom ontzettend belangrijk." Neem voor meer informatie contact op met Hans Brekelmans, secretaris VVN-afdeling Valkenswaard, via telefoon: 040-2015161 of 06-23201986.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden