Het Valkenswaards Kamerkoor voert de Messiah uit in de Nicolaaskerk in Valkenswaard en in de Lidwinakerk in Best.
Het Valkenswaards Kamerkoor voert de Messiah uit in de Nicolaaskerk in Valkenswaard en in de Lidwinakerk in Best. (Foto: Picasa)

Kamerkoor brengt Messiah van Händel

Ties Cleven

In Nicolaaskerk en in Best

Het Valkenswaards Kamerkoor voert de Messiah van Georg Friedrich Händel uit. Dat doet het koor op zondag 2 december in de Nicolaaskerk. Een dag eerder zingt het Valkenswaards Kamerkoor de Messiah al in de Lidwinakerk in Best. De uitvoering in de kerk aan de Valkenswaardse Markt begint om 14.30 uur. Voor wie liever naar Best gaat: daar klinken de eerste tonen om 20.00 uur.

Valkenswaard - De Messiah. Het is misschien wel het meest bekende oratorium dat er is. Het stuk zit boordevol pakkende melodieën en menselijke emotie. "De kracht van dit meesterwerk is dat het publiek en uitvoerenden op een bijna mystieke wijze weet te verbinden", aldus John Groenen, die het woord voert namens het Valkenswaards Kamerkoor. "Is het de smaakvolle afwisseling tussen dramatische momenten en serene, beschouwende aria's of de subtiele afwisseling van teksten uit het Oude en Nieuwe Testament? Of toch de grandioze spanningsboog die van alle losse onderdelen zo'n bindend geheel maakt?"

Aanloop naar de kerst

Het Valkenswaards Kamerkoor is ervan overtuigd dat de uitvoering een bijdrage levert aan het culturele leven in de regio. "Zeker in de aanloop naar de kersttijd." Het Kamerkoor zingt zelf de koor-delen van de uitvoering. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door het barokorkest Florilegium Musicum. Een viertal solisten neemt de diverse aria's voor hun rekening. "Door de medewerking van deze professionals zal het een artistiek verantwoorde, maar vooral ook een prachtige en inspirerende uitvoering worden."

Valkenswaards Kamerkoor

Het Valkenswaards Kamerkoor heeft in haar bestaan laten zien van vele markten thuis te zijn. Het voerde in de afgelopen vijfendertig jaar werken uit verschillende stijlperiodes uit. Zodoende lieten de koorleden zien zowel het kleinere a-capella-werk als grote werken met orkestrale begeleiding overtuigend te kunnen brengen. "Nu wordt met de Messiah weer eens groots uitgepakt."

Het barokorkest Florilegium Musicum (muzikale bloemlezing) werd opgericht in 1978. Dat gebeurde in een periode waarin gezocht werd naar de authentieke uitvoering van muziek uit de barok en de klassieke periode. "In de loop der jaren heeft dit professionele ensemble zich ontwikkeld tot een gewaardeerd internationaal orkest met gespecialiseerde barokmusici, die historische instrumenten of kopieën daarvan bespelen." De dirigent bij de Messiah van het Valkenswaards Kamerkoor is Marcel Driessen. Die vier solisten zijn sopraan Klaartje van Veldhoven, countertenor Aleksan Chobanov, tenor Tigran Matinyan en bariton Dody Soetanto. "U bent van harte uitgenodigd om dit prachtige werk mee te beleven", aldus Groenen. Kaartjes (e-tickets) zijn te bestellen via de website van het Valkenswaards Kamerkoor:

www.valkenswaardskamerkoor.nl

Meer berichten