Foto: Jurgen van Hoof

Prinses Linda van Brouwergat is puur

Willem-Jan Schampers

'Carnaval, een fist vur iedereen!'

Ze had wel eens gezegd dat ze ook wel een keer voorop wilde staan. Net zoals haar man Nand in 2003. En dan niet als Prins, maar als Prinses. Linda Verberne-Mulder (42) lacht als ze dit verhaal vertelt. "Na Colinda als grote Prins en Kimi als jeugdprinses, vond ik het wel eens tijd worden dat er in Dommelen opnieuw een vrouw zou worden gepresenteerd. Toen ze me vroegen of ik nog steeds interesse had, heb ik volmondig 'ja' gezegd."

DOMMELEN – Prinses Linda van Brouwersgat is iemand die precies weet wat ze wil. "Ze hadden we al eens eerder gepolst, maar toen vond ik onze jongste dochter Saar nog wat te jong. Zij was toen pas anderhalf jaar oud. Nu was het wel het juiste moment. Tijdens een korte vakantie in Valencia hebben Nand en ik samen mijn leuze bedacht en het een en ander besproken wat we allemaal willen gaan doen. Ik ben een echt verenigingsmens, terwijl ik zelf nooit lid ben geweest van een clubje. Met Nand kwam ik echter in aanraking met CV Dagschotels en CV De Hecto's. Ik vind het gewoon leuk om zo met z'n allen carnaval te vieren."

Van huis uit is Linda niet echt besmet geraakt met het carnavalsvirus. "Mijn ouders zaten niet bij een clubje en waren geen fervent carnavalsvierders. Op de middelbare school ging ik wel in Eindhoven op stap, maar ik ben pas écht carnaval gaan vieren, toen ik verkering kreeg met Nand. Dit was eind 2004. Hij was toen jammer genoeg al geen Prins meer. Ik heb er echter heel veel van gehoord en heel veel foto's van gezien. CV Dagschotels deed mee aan de optocht en we waren van de partij bij recepties en op de gezamenlijke bijeenkomst op de brouwerij. Het georganiseerde carnaval vindt ik gewoon het leukste."

Als haar adjudant koos ze voor Geert Brom. Een fervent carnavalsvierder in Brouwersgat en laatstelijk veldwachter van de Raad van Elf. "Toen ik hem vroeg, heb ik er meteen bij gezegd: 'Als gij tenminste een vrouw als Prins wilt. Haha!' Hij zei natuurlijk onmiddellijk 'ja'. Hij is in mijn ogen de meest geschikte persoon om mijn adjudant te zijn. Geert weet immers alles van carnaval en hij helpt me bij alles. Natuurlijk moest hij wel even thuis overleg plegen, maar Nicolette, zijn vrouw, vond het een hartstikke leuk idee. Mijn onderscheiding heb ik laten ontwerpen door Robert Claassen. En dit allemaal onder mijn passende leuze: 'Carnaval in Brouwersgat, een fist vur iedereen!'"

Tot slot moest er kleding worden gemaakt. Geen Prinsenmantel meer en een zwart kostuum, maar prachtige blauwe pakken. Met roze en zilver. "We hebben een hartstikke mooie Prinsencape, maar die vind ik niet echt vrouwelijk. Vandaar de keuze om in een atelier in Eindhoven iets te laten maken. We staan er nu echt flitsend op en de reacties zijn zeer positief. Zowel op mijn benoeming als Prinses, als op de kleding. Ook Nand en onze drie kinderen Harm, Anna en Saar zijn hartstikke trots op me." Linda is in het dagelijks leven fulltime huismoeder en helpt af en toe mee in de slagerij van haar man.

Meer berichten