Foto: Jurgen van Hoof

Op tijd zijn? Nu geen probleem meer

Ton van Helvoort

ANWB Automaatje in Valkenswaard

De vervoerservice van ANWB Automaatje is vorige week in Valkenswaard van start gegaan. Het concept is simpel: vrijwilligers met een auto rijden hun minder mobiele buurtgenoten naar een afspraak, tegen een kleine vergoeding.

Valkenswaard - Dat kan de dokter of het ziekenhuis zijn, maar ook gewoon een gezellig bezoekje, de kapper of de winkel. Landelijk werkt Automaatje al een poos. Nu doet ook Valkenswaard mee. "Het was natuurlijk eerder gezegd dan gedaan", vertelt initiatiefnemer Henk den Hoed. "Samen met Cordaad en de ANWB hebben we de cirkel rond gekregen. Achter de schermen zijn we er al vorig jaar aan begonnen om, in navolging van andere gemeenten, Automaatje op de kaart te zetten.

Na enkele gesprekken met Son en Breugel en Helmond, waar Automaatje al langer werkt, was het duidelijk dat het ook in Valkenswaard moest kunnen slagen. "Nu, bij de start, zijn we al een hechte organisatie die voldoende draagvlak heeft en daarnaast financiële ondersteuning krijgt van de gemeente. In korte tijd hebben zich al dertig chauffeurs aangemeld. Er is zelfs al een wachtlijst van tien personen, die klaarstaan om op afroep mensen te vervoeren."

Leon van Dijk van Cordaad onderstreepte de goede samenwerking met gemeente en de ANWB, die veel kennis en ondersteuning levert. "Uiteindelijk is het hun initiatief geweest om Automaatje te starten." Wethouder Kees Marchal dankte iedereen voor de ondersteuning die men kreeg. "In Cordaad hebben we een goede partner gevonden. Samen met andere organisaties gaan we dit project tot een succes maken. Als men ziet dat er al zoveel reacties zijn, ondanks dat het vandaag pas dag één is, dan zal Automaatje hier veelgevraagd worden."

Hoe werkt ANWB Automaatje precies? Wie vervoer nodig heeft, neem twee dagen van tevoren contact op met Automaatje Valkenswaaard. Dat kan door te bellen naar 06-20862803, mogelijk van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Mailen kan ook: automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl. De coördinator belt terug en geeft de globale hoogte van de onkostenvergoeding aan: 0,30 euro per kilometer. Men rekent na de rit rechtstreeks af met de vrijwilliger die gereden heeft.

Namens de ANWB sprak Gerard van den Bos. "Iedereen heeft in zijn familie altijd wel iemand die wil helpen als er vervoer nodig is", zei hij. "Maar dat komt natuurlijk niet dagelijks uit. Daarvoor is Automaatje echt een uitkomst." Om te laten zien dat het initiatief voor Automaatje al leeft in Valkenswaard, bood de Stichting Goede Doelen Validus - een organisatie van lokale ondernemers - een cheque aan van 5000 euro. Onder grote belangstelling stapte mevrouw Roos Hoppenbrouwers daarna als eerste deelnemer in de auto die haar naar haar bestemming bracht. Er zullen er ongetwijfeld nog heel veel volgen.

Meer berichten