Opstijgend vliegtuig op Eindhoven Airport. Foto: Bernard Gerard.
Opstijgend vliegtuig op Eindhoven Airport. Foto: Bernard Gerard. (Foto: Bernard Gerard)

'Sleutelhangers' meten luchtkwaliteit

Van de redactie

Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven en AiREAS (schone stad, red.) bestaande uit burgers bedrijven, wetenschappelijke instituten en de overheid, werken samen om de luchtkwaliteit rond het vliegveld te verbeteren. AiREAS heeft het Innovatief Luchtmeetsysteem (ILM) ontwikkeld. In Eindhoven hangen sinds najaar 2013 tientallen kasten die verschillende soorten fijnstof, ultrafijnstof en ozon meten. Zo maakt AiREAS het onzichtbare zichtbaar.

REGIO - De onafhankelijke stichting 'Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven' komt voort uit afspraken die zijn gemaakt tussen nationale en regionale overheden en Eindhoven Airport. Deze zorgen ook voor de financiële middelen. De stichting heeft als doel het financieel ondersteunen van milieugerelateerde activiteiten ter bevordering van de leefbaarheid in de omgeving van de luchthaven Eindhoven. In totaal is er 880.000 euro beschikbaar. Leefbaarheidsteam Achtse Barrier diende bij de stichting het voorstel in om via mobiele meetkastjes de luchtkwaliteit in Eindhoven-Noord te meten. De meetkastjes zijn niet groter dan een sleutelhanger. Vanaf januari dragen ongeveer 50 mensen in de wijk de meetkastjes. Op een app zijn de resultaten van de metingen te zien: welke schadelijke stoffen zitten er in de lucht en in welke concentraties. De kosten, bijna 40.000 euro, worden vergoed door de stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven.

Aanmelden

Ad van Laarhoven is bestuurslid van de stichting: "We gaan in gesprek met wijkraden, buurtgroepen, bewonersoverleggen en anderen die binnen de 20Ke zone liggen om ze duidelijk te maken dat er een flinke pot met geld is gereserveerd die projecten mogelijk kunnen maken. Voorwaarde om voor subsidie in aanmerking te komen is dat het project een relatie moet hebben met de geluidsoverlast en luchtverontreiniging door Eindhoven Airport. We geven geen voorbeelden van wat zou kunnen om te voorkomen dat we mensen in een bepaalde richting duwen. We willen mensen duidelijk maken dat ze zelf ook veel kunnen doen om het leefklimaat beter te maken dan het nu is. Wat vinden zij zelf een belangrijk project dat een bijdrage kan leveren om de leefbaarheid te vergroten? Er is enige haast geboden bij het indienen van projecten en ideeën, want op 31 december 2019 loopt het beschikbare budget af."

Meer informatie, onder het tabblad 'Stichting Leefbaarheid'is te vinden op:

samenopdehoogte.nl

Meer berichten