Foto: Jurgen van Hoof

Prins Erik d'n Urste: tijd was rijp

Willem-Jan Schampers

'Striepersgat, ik proost op jou!'

Menigeen had hij op het verkeerde been gezet, door te beweren dat hij dit carnavalsseizoen geen Prins van Striepersgat wilde worden. Zijn vriendin Patricia en hij willen immers in 2019 gaan trouwen en dan was het Prinsschap toch te veel van het goede. Des te mooier is het dus dat Erik Verdonk (53) op zaterdag 10 november bekend werd gemaakt als de jubileumprins van Striepersgat. Als Prins Erik d'n Urste: "De tijd was er nu rijp voor."

VALKENSWAARD – De goedlachse Dommelnaar grinnikt: "Vorig jaar met carnaval is het gaan kriebelen. Het leek me toch wel heel leuk om een keer Prins van Striepersgat te zijn. Zeker ook vanwege het 66-jarig jubileum, maar vooral omdat ik eerder ook Prins van Brouwersgat ben geweest. Het is in de historie van de georganiseerde carnaval in Valkenswaard en Dommelen nog nooit voorgekomen dat iemand in beide dorpen Prins is geweest. Ik wilde graag verantwoordelijk zijn voor die bijzondere situatie. In 2007-2008 was ik als lid van de Raad van Elf en CV De Pintenwippers Prins in Brouwersgat en nu hier."

Prins Enrico stopte vervolgens in 2009 en begon samen met zijn maten Arnoud Joosten en Rinus van Aken CV De Doppers. "Het was enigszins een parodie op Opper Jack Thijssen", blikt Erik terug. "De Dommelsche Oppers. We waren actief in de Brouwersgatse carnaval, maar lieten ook ons gezicht zien in Striepersgat en Mulkgat. Een heel gezellige tijd en toen is ook langzaam bij Arnoud en mij de wens ontstaan om nog eens bij de Raad van Elf in Valkenswaard lid te worden. We hebben samen een gesprek gehad met twee mensen van de raad en toen was het zo geregeld. Dat was in 2014. In Dommelen werd wel een beetje raar gekeken in het begin, maar we voelden ons hier meteen welkom."

Tja, en als je in een Raad van Elf belandt, is er vaak ook de wens om een keer Prins te worden. Erik: "Bij mij was dit in ieder geval zo. Patricia is een echte carnavalsvierder en ook mijn dochter Femke vindt het hartstikke leuk. Met Patricia heb ik de tekst van mijn liedje bedacht, zoals ook de leuze en het ontwerp van mijn onderscheiding. Ik sta voor samen carnaval vieren. Dit komt ook terug in mijn liedje en in mijn leuze: 'Striepersgat, ik proost op jou!' Laten we er met z'n allen een mooi feestje van maken. En een prachtig jubileum van 6x11."

Erik komt uit een gezin van drie kinderen. Hij heeft nog twee oudere zussen. "Ik ging naar de Sint-Jansschool en daarna naar het Hertog-Jan College. "Stappen deden we bij de Pyramid en de Columbus. En toen ben ik ook pas echt carnaval gaan vieren. Uiteindelijk ben ik via mijn zwager Johan Follon bij De Pintenwippers terecht gekomen. En in 1995 bij de Raad van Elf. Ik woonde in Valkenswaard, maar was bouwer bij corsobuurtschap Oud Dommelen en speelde badminton in Dommelen. Arnoud is lid geworden nadat ik Prins was geweest. Het jaar daarvoor had hij namens de buurtvereniging onze woning versierd. Het klikte meteen tussen ons. Hij is mijn carnavalsmaat."

Meer berichten