Het wordt weer een dolle boel bij de onthulling van de nieuwe Prins van Striepersgat. Foto: Jurgen van Hoof
Het wordt weer een dolle boel bij de onthulling van de nieuwe Prins van Striepersgat. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Wie wordt de Jubileumprins?

Willem-Jan Schampers

Striepersgat viert 66x11 jaar

"Wij zijn er klaar voor! We ontvangen met open armen de 66ste Prins van Striepersgat." Aan het woord is Arno Jacobs, sinds kort de nieuwe voorzitter van de commissie Bals & Zittingen van de Stichting Carnavalsviering Striepersgat. Aan de voorbereidingen kan het niet liggen, aldus Arno. Alles is uit de kast gehaald om de Jubileumprins op spectaculaire wijze te onthullen.

VALKENSWAARD - Elk jaar, op de zaterdag die het dichtst ligt bij 11 november, wordt 's middags de nieuwe Prins gekozen. Nummer 11 is al eeuwen het 'gekkengetal' (11 letters). Omdat 10 het perfecte getal is en 12 als heilig werd gezien, is 11 een echt Carnavalesk getal. Daarom is elfde jaar binnen de carnaval een echt jubileum. Dit jaar viert de stichting het carnavaleske jubileum voor de zesde keer. Zesenzestig jaar georganiseerde carnaval in Striepersgat.

En daarom dus ook de 66ste prins van Striepersgat. Wie o wie gaat deze eervolle titel dragen, komend seizoen? Dai blijft natuurlijk tot het allerlaatst geheim. Het moment dat de nieuwe prins wordt onthuld en aan het Striepersgatse volk wordt voorgesteld, is op zaterdag 10 november 2018, om 11 minuten over 11 's avonds. En iedereen kan hier getuige van zijn.

Elk jaar heeft de commissie Bals en Zittingen de eervolle taak om van die onthulling een feestelijke happening te maken. Arno: "Het is een uitdaging voor de commissie om op een ludieke, originele en eigentijdse manier de Prins te onthullen. Het moet spannend blijven tot het laatst. Dit jaar is gekozen voor een heuse film: 'Een reis door de tijd op het witte doek'. Waarover de film precies gaat, blijft nog even een verrassing. We kunnen echter wel vertellen, dat het er tijdens de opnames erg professioneel aan toe ging."

Zo werd er een filmset gebouwd, inclusief een zogeheten 'green screen', waarop filmbeelden achteraf kunnen worden in gemonteerd. De juiste verlichting en andere, meest moderne apparatuur werd ingezet om de film tot een kaskraker te kunnen maken. De Striepersgatse acteurs voelden zich dan ook voor even echte filmsterren!. "Het verhaal klopt, de montage is in perfecte handen, de medewerking van lokale 'seleberties' en hoogwaardigheidsbekleders was ons toegezegd... het kan niet meer stuk", oordeelt een enthousiaste voorzitter van de commissie B&Z.

Het wachten is nu nog op de man/vrouw die als 66ste Prins Carnaval ten tonele verschijnt. Het moet iemand zijn die het Striepersgatse volk opzweept om van dit jubileum één groot feest van en voor alle Striepers en Strieperinnen te maken. Iemand bij wie die de sleutel van Striepersgat in goede handen is. Deze wordt tijdens de opening van de carnaval aan de Prins uitgereikt. Arno: "Maar kom allereerst op 10 november om 20.11 uur naar Zaal Lavrijssen aan de Karel Mollenstraat-Zuid en zie met eigen ogen het resultaat van de film met de onthulling van de jubilerende Prins Carnaval. Neem je vereniging, vrienden ,club of buurtgenoten. De entree is uiteraard geheel gratis."

Meer berichten