Foto: Jurgen van Hoof

Kerstmarkt bij de Voedselbank

Ton van Helvoort

Laatste in huidige pand

Aan de Barentzstraat in Valkenswaard werken vrijwilligers al weken hard door om enkele ruimten om te toveren tot een grootse kerstmarkt.

Valkenswaard - Daarnaast is er ook een groot aanbod in speelgoed, dat met het oog op het feest van Sinterklaas best veel aandacht van de bezoekers zal krijgen. "We houden deze kerst-en speelgoedmarkt al enkele jaren", zegt Mariette, dochter van oprichtster Bet de Kort. "Mijn moeder kan er helaas niet bij zijn omdat ze alle energie nodig heeft om haar ziekte te overwinnen. Afgelopen jaar dachten we al dat de markt voor het laatst op het huidige adres zou worden gehouden. Het pand was immers niet langer veilig. "

Omdat de Voedselbank daardoor dreigde te moeten sluiten, werden er door de gemeente extra maatregelen genomen. Zo werden de verhuizing en de zoektocht naar een ander pand wat opgeschoven. "Hoe dan ook: dit zal onherroepelijk de laatste kerst-en speelgoedmarkt worden aan de Barentzstraat. Gelukkig begrijpt ook de gemeente dat de Voedselbank in Valkenswaard ondanks alle goede economische vooruitzichten nog echt niet gemist kan worden." Elke week maken ruim honderd gezinnen gebruik van de Voedselbank. Men moet dan wel aan bepaalde criteria voldoen. Die hebben betrekking op het besteedbaar maandelijks inkomen na aftrek van de vaste lasten.

"Ons hoofddoel is nog altijd het bestrijden van de verborgen armoede", zegt Mariette. "Elke week zijn er twintig vrijwilligers enkele dagen aan het werk om de voedselpakketten samen te stellen. Dat doen we hier al vanaf 2005. Ondanks het feit dat we alleen vrijwilligers hebben voor dat werk, zijn er toch veel vaste lasten. Denk aan zaken als energie, verzekeringen en vervoerskosten. Precies daarom kunnen wij de inkomsten van onze kerst-en speelgoedmarkt zo goed gebruiken."

De hele opbrengst is dan ook voor de Voedselbank. Het aanbod op de kerstmarkt is groot en veelzijdig. "Niemand hoeft met lege handen naar huis te gaan. Met een aankoop draagt men bij aan de bestrijding van de armoede, die nog steeds groot is." Het ziet er dan ook nog niet naar uit dat de Voedselbank in de toekomst niet meer nodig is. Op zondag 18 november, van 10.00 tot 17.00 uur, heeft echter iedere inwoner van Valkenswaard de mogelijkheid ook een steentje bij te dragen in de strijd tegen de armoede. "Door een bezoek aan onze markt."

Meer berichten