Foto: Jurgen van Hoof

Camus met 'Goud' in De Hofnar

Willem-Jan Schampers

Koor viert verjaardagsfeest

"Het wordt een avond met een lach en een traan. Met nostalgie en humor. En met het afscheid van Huib Verleg. Niet officieel, want dit doen we op een later tijdstip, maar het is wel zijn laatste optreden als dirigent." Simone Flipsen en Godelie Smets, bestuursleden van het Valkenswaardse koor Camus, hebben er duidelijk zin in. Op zaterdag 27 oktober spelen ze het jubileumconcert 'Goud'.

VALKENSWAARD – Het verjaardagsfeestje, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan, wordt gevierd in theater De Hofnar en begint om 20.15 uur. "Het is een greep uit ons rijke repertoire. Een mengeling van allerlei soort liedjes. Zeg maar uit de jaren zeventig en tachtig, tot nu. We zijn daarbij uitgegaan van de kenmerken van ons koor, zoals: Huib op een kistje, de aloude muziekmappen, het koorweekend, de musicals en de relaties en liefdes die binnen Camus zijn ontstaan. Daar hebben we als het ware de liedjes bij gezocht."

Simone en Godelie benadrukken dat 'Goud' meer is dan alleen liedjes. "Het is een avondvullend programma. Je moet het een beetje zien als het Top 2000-café, met ook interactie met het publiek. Samen gaan we vijftig jaar Camus aan elkaar verbinden. De eerste kaartjes werden verkocht op de reünie, dus er zitten ook veel oud-leden in de zaal. Daarvoor zingen we de 'gouwe ouwe', haha!" Het koor wordt begeleid door een negenkoppig combo, onder leiding van Tom Weerts. Simone: "De muziekcommissie heeft een keuze gemaakt uit honderden liedjes. Samen met een enquête onder de koorleden. Sommigen zijn opnieuw gearrangeerd."

'Goud' is een tijdsbeeld. Het weerspiegelt de geschiedenis van een groep enthousiaste jongens en meisjes die in 1968 een jongerenkoor oprichten. In de beginjaren was het koor om de twee weken te beluisteren in een dienst van de Sint-Nicolaaskerk en op diverse regionale festivals. Godelie, al meer dan veertig jaar lid: "Na verloop van tijd werd de interesse om in de kerk te zingen minder en groeiden we uit naar een theaterzanggroep. Het zingen in de kerk is ingeruild voor een sfeervolle winteravond met zang, gedichten en verhalen in hostel & bosherberg Harba Lorifa."

Al sinds 1981 is Huib Verleg de dirigent. Mede onder zijn bezielende leiding zijn musicals binnen de zanggroep geïntroduceerd. In 1988 was er de eerste ('Er is eens…), met zelf geschreven teksten en zelf gecomponeerde muziek en met Jacques van Gerven als choreograaf. Later volgden 'In de Steigers' en 'Lotgevallen'. "Daarna zijn we overgeschakeld op theaterconcerten", zegt Simone. "Anno 2018 is Camus (samenvoeging van Cantare et Musica, red.) een groep van zo'n veertig zangers en zangeressen. Ook na vijftig jaar is het enthousiasme onverminderd groot en geven we steeds weer een nieuwe draai aan onze voorstelling."

'Goud' is op zaterdag 27 oktober te zien in theater De Hofnar. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten (à 13,50 euro): via theater De Hofnar: www.dehofnar.nl of telefonisch: 040-2074020.

Meer berichten