Foto: Jurgen van Hoof

Het museum in Halloween-sferen

Prijs eenmalig flink verlaagd

Traditioneel wordt de feestdag Halloween vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd, maar inmiddels wordt het feest ook steeds populairder in Nederland en andere Europese landen. En dus ook in Valkenswaard, in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum.

Valkenswaard - De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Het is een verbastering van All Hollows'Even, de avond vóór Allerheiligen. Kinderen verkleedden zich in die tijd als spoken en monsters en trokken met een mandje van deur tot deur om er snoep en lekkers te verzamelen. Men zou zich dan ook kunnen afvragen 'Wat heeft Halloween met een museum te maken?'. En dat ook nog in Valkenswaard.

Ben Mondelaers, voorzitter van het Valkerij en Sigarenmakerij Museum, is daar heel duidelijk in. "We hebben in Valkenswaard een prachtig museum, dat zich door de vele kamers en gangen uitstekend leent voor een sfeervol Halloween. Aan de Oranje Nassaustraat 8 is men op zaterdag 27 oktober van 19.30 tot 23.30 uur van harte welkom. Zowel in de foyer als in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum kan men genieten van die halloweensfeer, met daarnaast nog tal van andere activiteiten."

Zo is er in de foyer livemuziek. Een accordeonist speelt van 19.30 tot 22.30 uur populaire liedjes, die natuurlijk kunnen worden meegezongen. "De ontvangst doet al warm aan, want buiten staan twee vuurkorven die voor een gezellige sfeer zorgen." Binnen ontbreekt - naast de normale drankjes - het glaasje glühwein niet. "Het is niet de opzet dat de bezoekers verkleed zijn", zegt Mondelaers, "maar in het hele museum wordt natuurlijk wel een sfeertje geschapen waarbij iedereen zich onmiddellijk zal thuis voelen."

Rond 22.30 uur treedt Het Genietschap van de Rooi Schoentjes op in de foyer: negen mannen die gele lakschoenen dragen. Genietschap in plaats van Genootschap zegt veel over hun bedoelingen. Ze willen niet alleen zelf genieten, maar vooral hun publiek. Van de teksten, de melodieën en de sketches. Het Genietschap is ontstaan uit theatergroep Valkenswaard. De schrijver van de liedjes en sketches is Jacques van Gerwen. "Dat wordt dus bij voorbaat al ruim veertig minuten genieten."

Bezoekers kunnen natuurlijk ook hun eigen weg zoeken in het museum, waar men op verschillende plaatsen met Halloween zal worden geconfronteerd. Frank en vrij door het museum lopen kan van 19.30 tot 23.30 uur. "Een museum waar Valkenswaard trots op is en waar men nog met eigen ogen kan zien hoe onze ouders of voorouders vroeger hebben gewerkt in de sigarenindustrie." Niet voor niets is het lokale volkslied nog altijd 'Valkenswaard, je bent de stad van de sigaren'. Om iedereen in de gelegenheid te stellen deze avond bij te wonen, is de entree flink verlaagd tot drie euro per persoon. "Daarvoor kan men echt een hele avond genieten van de Halloweensfeer, live muziek, het Genietschap en natuurlijk ook van het mooie museum."

Meer berichten