Het Vogelverschikker Festival in Valkenswaard vond om de twee jaar plaats.
Het Vogelverschikker Festival in Valkenswaard vond om de twee jaar plaats.

'Besluit uit liefde voor het festival'

Vogelverschrikkerfestival stopt

Het Vogelverschrikkerfestival is niet meer. Na tien edities trekt de organisatie van het Valkenswaardse festijn de stekker eruit. Dat maakte het bestuur van de stichting zondag bekend tijdens een bijeenkomst voor de vrijwilligers in Du Commerce. Het organiseren werd keer op keer moeilijker. "We sturen de verschrikker terug naar de eeuwige graanvelden en laven ons nog slechts, met heel veel trots, in prachtige herinneringen."

Valkenswaard - Het kleurrijke festival werd om de twee jaar gehouden in het Van Best Park in Valkenswaard, in de herfstvakantie. Juist in die periode van het kalenderjaar brengt men nu naar buiten dat het festival stopt. Op haar hoogtepunt, volgens het bestuur van de stichting achter het evenement. "Dat maakt het besluit lastig, en ook weer niet. Achter het succes gaat nog steeds een te wankele en smalle basis schuil", zegt de organisatie. Door de jaren heen stonden er in het park steeds meer bekende muzikale acts op het podium. Maar de risico's groeiden buitenproportioneel. "En we worden voor het beheersen van die risico's te veel afhankelijk van de welwillendheid, energie, persoonlijke contacten en het enthousiasme van goed bedoelende partijen. Die gaan ver, maar zijn wel eindig."

Het Vogelverschrikkerfestival vond voor het eerst plaats in 2000. De editie van 2017 zal dus de laatste zijn. In haar uitleg van het besluit, gaat het bestuur van het Vogelverschrikkerfestival in op die jaargang. "We staken in aanloop naar editie 2017 heel erg veel energie en tijd in het zoeken naar meerjarige bronnen om de toekomst veilig te stellen. De gemeente Valkenswaard steunde ons fantastisch en kwam eerder al met een meerjarige subsidietoezegging", aldus de organisatie. "We gingen ook op zoek naar andere subsidieverstrekkers in de provincie en in het land, juist ook om minder afhankelijk te zijn van alleen lokale subsidies. We kregen daarbij zelfs professionele begeleiding." Maar overal, van het VSB Fonds tot BKCC, kregen ze nul op het rekest. "We wilden met die subsidies meerjarige zekerheid creëren, maar zijn hierin niet geslaagd."

Er gingen heel wat discussies vooraf aan het moment waarop men het onomkeerbare besluit naar buiten bracht, geeft het bestuur zondagavond toe. Er is gekeken naar meerdere opties. Een korter festival (nu duurde het steeds een week), een goedkopere programmering, hogere entreegelden: het bleek teveel ten koste gaan van het unieke karakter van het evenement. "Laat duidelijk zijn: we nemen het besluit uit respect voor het festival. De afgelopen edities is toegewerkt naar een hoog kwaliteitsniveau. Hier willen we niet op inleveren." De stichting wilde voorkomen dat het Vogelverschikkerfestival zou worden als de honderden andere festivals in Nederland. "Het festival zou een slap aftreksel van zichzelf zijn", aldus het bestuur, om af te sluiten met: "Voor de vogels in het park is het goed nieuws. Ze hoeven in de herfstvakantie van 2019 niet te verhuizen. Het zal stil zijn in het park."

Meer berichten