KIES leert kinderen (en ouders) de scheiding én elkaar beter te begrijpen.
KIES leert kinderen (en ouders) de scheiding én elkaar beter te begrijpen. (Foto: )

Voor kinderen met gescheiden ouders

Willem-Jan Schampers

Valkenswaard subsidieert KIES

De gemeente Valkenswaard heeft besloten subsidie te verlenen aan het hulpprogramma KIES (Kinderen In Echtscheiding Situatie). Vanuit het preventiebeleid vanuit de gemeente worden trainingen gegeven aan kinderen in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar, van wie de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Hoewel in groepsverband wordt gewerkt, staat bij KIES ieder persoonlijk verhaal voorop. Hulp aan de kinderen wordt op maat aangeboden.

VALKENSWAARD – "KIES is een preventief hulpprogramma van acht bijeenkomsten, ontwikkeld voor en vanuit de behoefte van het kind met gescheiden ouders", zegt Yvonne Aerts van Kies2coach. "KIES kent verschillende programma's van voorlichting en begeleiding, in verschillende stadia en voor kinderen en ouders. Kinderen zijn hierbij de belangrijkste doelgroep. Ze leren op te komen voor zichzelf, hun emoties te uiten en duidelijk te communiceren met hun ouders en anderen. Kinderen leren te kiezen voor zichzelf."

'Als ik bij papa ben, mis ik mama. En als ik bij mama ben, mis ik papa.' Een uitspraak die Yvonne veelvuldig tegenkomt tijdens de trainingen. "Als je de ouders spreekt, zeggen ze vaak dat er geen noemenswaardige problemen zijn. Ze doen het immers 'best wel goed'. Maar ook kinderen die het uitstekend doen op school, hebben het lastig het de scheiding van hun ouders. We besteden dus de nodige aandacht aan de impact van een scheiding. Denk aan: verstoorde communicatie, emoties, gedrag, veranderingen, omgangsregelingen, nieuwe partners en nieuwe broertjes en zusjes. Niet voor niets ligt bij nieuwe, samengestelde gezinnen het percentage scheidingen op meer dan vijftig procent."

Gedragsverandering

KIES leert kinderen (en ouders) de scheiding én elkaar beter te begrijpen. "We leren ze te verwoorden wat de scheiding voor hen betekent en hun vragen en angsten te uiten. Daarnaast geven we ze handvatten mee hoe om te gaan met alles wat met een scheiding te maken heeft. We zorgen voor een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen en leren de kinderen manieren om gevoelens te uiten in een veilige omgeving. Wat hier wordt besproken, blijft hier. De bijeenkomsten worden gehouden met maximaal acht kinderen."

Volgens Yvonne komen de kinderen tijdens de trainingen echt 'los'. "Juist door het vertrouwen dat we ze geven en de interactie met de andere kinderen. Er ontstaan ooit vriendschappen voor het leven. Ieder kind heeft een werkmap, waarmee ze aan het einde van de training kunnen doen wat ze willen. Mee naar huis nemen, verscheuren of gedeeltelijk aan papa en mama laten zien. Ik brief ook niks door aan de ouders. Alleen als er zaken zijn waarover ik me serieus zorgen maak, bespreek ik dit met de kinderen en dan pas, bij voorkeur samen met het kind, met ouders en eventuele nieuwe partners."

Opgeven voor een nieuwe training kan tot 1 november via: info@kies2coach.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden