'Zonder genade' is een mengelmoes van nieuwe en al bestaande nummers. Foto: Jaap Reedijk
'Zonder genade' is een mengelmoes van nieuwe en al bestaande nummers. Foto: Jaap Reedijk (Foto: Jaap Reedijk)

Eerste voorstelling met eigen liedjes

Willem-Jan Schampers

Elke en Michiel terug in De Hofnar

"Onze voorstelling 'Zonder genade' is een stevige zoektocht, zowel op het toneel als ernaast. Ik heb leren toegeven en tegelijkertijd moeten erkennen dat ik me niet het leed van heel de wereld moet aantrekken. Voor het publiek is het ook wennen. Soms zitten er best ongemakkelijke momenten in. Gelukkig worden die afgewisseld met grappige liedjes. Maar toch weer met het nodige venijn."

VALKENSWAARD - Elke Vierveijzer is iemand die uitstekend kan uitleggen waar haar voorstelling over gaat. De 'liedjesvrouw', zoals ze door recensent Jacques d'Ancona werd genoemd, toert momenteel samen met haar vaste pianist Michiel Wetzer uit Valkenswaard door Nederland. Op zaterdag 3 november staan ze in De Hofnar. De voorstelling begint om 20.15 uur en er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Elke: "Twee jaar geleden kende niemand ons nog. Na het winnen van het Rabo Talentenconcours is dit plotseling veranderd."

Elke en Michiel kregen de prijs voor hun voorstelling 'Om Te Janken zo Mooi', een eerbetoon aan Maarten van Roozendaal. "Daarmee hebben we zo'n twee jaar getoerd", zegt Michiel. "De prijs was een mooie publiekserkenning, maar ook het sein om aan iets anders te beginnen. De plannen voor een voorstelling met eigen teksten en muziek lagen er al langer, maar nu moesten we écht aan de bak. 'Zonder genade' is een mengelmoes van nieuwe en al bestaande nummers. Een programma van een half uur, hebben we het uitgebreid naar een voorstelling van anderhalf uur."

De 'nieuwe' voorstelling van Elke en Michiel, die ze inmiddels al zo'n dertig keer hebben gespeeld, is nogal persoonlijk van aard. Elke geeft haar kijk op de wereld en hoe ze daarmee omgaat. "Hoopvol en positief, maar soms krijgt het publiek ook wel het een en ander te verwerken. We streven er niet naar om de ideale schoondochter en schoonzoon te zijn. Over een actueel onderwerp als het ongeval met de stint in Oss, zou ik best een liedje kunnen maken. Al moet ik me wel met het onderwerp kunnen identificeren. Al trek ik me, ook als zelfbescherming, niet alles meer aan. Vandaar een nummer als 'Mijn geluk'."

Volgens Michiel is het een liedjesprogramma dat schuurt en soms zelfs pijnlijk kan zijn. "Mensen verwachten dit misschien niet van zo'n lief meisje op het podium, dat samen met zo'n gezellige krullenbol haar nummers zingt. Grappig met een randje, noemde iemand het laatst. En dit is ook zo. Denk dan bijvoorbeeld aan een satirisch liedje als 'Het hoge piefenfeest'. Je hoort de zaal dan bijna zuchten: 'Weer op het verkeerde been gezet'. Dan genieten we…" Elke: "We zijn allebei zeer betrokken bij deze voorstelling. Michiel is voor mij veel meer dan een 'ingehuurde muzikant'. Samen zorgen we voor chaos, maar ook voor een mooie samenwerking."

'Zonder genade' is op zaterdag 3 november te zien in theater De Hofnar. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: (à 15 euro) via theater De Hofnar: www.dehofnar.nl of telefonisch: 040-2074020.

Meer berichten