Leerlingen zijn bezig met het omgaan met de microfoon in de workshop Licht en geluid. Foto: Jurgen van Hoof.
Leerlingen zijn bezig met het omgaan met de microfoon in de workshop Licht en geluid. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Vrienden maken en van elkaar leren

Ton van Helvoort

Workshops op Were Di

Zo'n 85 leerlingen van de groepen zeven en acht van basisschool 't Smelleken uit Valkenswaard gingen afgelopen vrijdag naar Scholengemeenschap Were Di. Derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen van Were-Di gaven hen daar een aantal workshops. Zodoende ontstonden er vriendschappen en leerden jonge en iets oudere kinderen van alles van elkaar. Dat alles in thema van muziek.

Valkenswaard - De leerlingen van de basisschool hadden muziek namelijk als thema bij hun themaweek. In het kader hiervan ging men bij Were Di muziekinstrumenten maken. Dat was niet alles. Er was namelijk ook een workshop licht en geluid, een workshop over het omgaan met een microfoon en nog diverse andere onderwerpen.

Tot slot waren er nog workshops van BWI (Bouw Wonen en Interieur) PIE (Produceren, Installeren, Energie) en Zorg en Welzijn met als belangrijk onderwerp: gezonde voeding. De leerkrachten Monique van groep acht van 't Smelleken en Carolien van groep zeven van 't Smelleken begeleidden de kinderen tijdens deze spannende dag op de grote school.

Leren en presteren

"De doelstelling van zo'n dag", zegt Monique, "is om van elkaar te leren en presteren. Op onze basisschool krijgen de kinderen minder techniek. Dus is dit een uitstekend initiatief van Were Di, ideaal voor ons om daar nu eens extra aandacht aan te besteden."

Docent Alexander Kapteijns van Were Di is maar wat blij met deze samenwerking. "Naast de 85 leerlingen van 't Smelleken zijn er van onze scholengemeenschap 145 deelnemers. Dat is bij elkaar natuurlijk best een grote groep", zegt hij. "Maar onze ruimte in de kelder is groot genoeg om elkaar niet in de weg te lopen. In totaal hebben we acht workshops." Hij legt uit dat in Blok 1 - licht en geluid - het thema 'Ik als muziekinstrument' is. "Blok 2 en 3 hebben als onderwerp 'Ratelend door techniek'. De ratel is daarbij een veelvuldig gemaakt instrument."

Zorg en Welzijn

Tenslotte heeft Blok 4 als onderwerp 'Klinkt Smakelijk'. Dat staat voor Zorg en Welzijn. "Zonder de grote inzet van docenten van zowel Were Di als van basisschool 't Smelleken zou zo'n dag niet gerealiseerd kunnen worden." Ook enkele ouders waren als hulp aanwezig. Om nog enigszins te kunnen zien wie bij wie hoorde, waren de leerlingen van Were Di gekleed in een beige overall. Toch was het soms wel even zoeken - de workshops werden namelijk op verschillende plaatsen in de kelder gehouden.

Vriendschappen

Uiteindelijk ging het er niet alleen om dat een bepaald ontwerp bedacht en vervolgens gemaakt werd. "Minstens zo belangrijk is dat er op zo'n dag nieuwe vriendschappen ontstaan en dat men vooral veel van elkaar heeft kunnen leren."

Meer berichten