Ook bij kinderen van groep 4 was een groot aanbod. Foto: Jurgen van Hoof.
Ook bij kinderen van groep 4 was een groot aanbod. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

De Pionier houdt kinderboekenbeurs

Ton van Helvoort

Flinke onderhandelingen

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijkse terugkerende week van tien dagen die in september of oktober wordt gehouden. Doel is het Nederlandse kinderboek te promoten. Anno 2018 wordt dat steeds belangrijker.

Valkenswaard - Op de meeste basisscholen wordt er veel aandacht aan de Kinderboekenweek besteed. Zo ook bij de Pionier in Valkenswaard waar Tessa Kox, leerkracht van groep vier, samen met een aantal collega's zelf een boekenbeurs organiseerde. De landelijke Kinderboekenweek loopt van 3 tot en met 14 oktober. Woensdag 3 oktober was er in de grote hal van de Pionier, zowel boven als beneden, een waar tapijt te zien van kinderboeken. Daarbij hielpen de kinderen van groep acht de kleuters van de groepen van Els en Natasha. Het was een prachtig gezicht hoe de kinderen al echt met elkaar onderhandelden over de aan-of verkoop van een boek. Er was één prijs van 20 eurocent per boek vastgesteld. Daithi van groep vier komt uit Australië maar woont inmiddels alweer drie jaar in Nederland. Hij spreekt nog altijd goed Engels. "Ik ben tevreden", zei hij. "Want ik heb één boek verkocht en drie gekocht. Ik ben daar erg blij mee. Het was wel even zoeken maar het is toch gelukt." Kenji van groep acht heeft net twee boeken verkocht. Ze zoekt zichtbaar nog naar een interessant boek voor haarzelf. "De keuze uit zo'n groot aanbod is best moeilijk", zegt ze. Er werd natuurlijk veel gelachen in de grote hal, maar er was ook een beetje verdriet. Wat was er gebeurd? Een kleuter kon haar boek Gruffalo, dat ze met sinterklaas had gekregen, voor 20 eurocent verkopen. Toen een meisje haar boek ook daadwerkelijk kocht, begon ze te huilen. Ze had zo'n verdriet om afstand van haar boek te moeten doen.

Natuurlijk bracht een leerkracht uiteindelijk uitkomst. De koop ging toch maar niet door. De aanvankelijke koper vond dat prima. Sven van groep acht deed wel heel bijzonder werk. In het huisje in het midden van de hal was hij niet op zoek naar boeken. Hij was gezellig Zoë aan het voorlezen. Zo kon het natuurlijk ook. Het paste uitstekend in de fijne sfeer.

Meer berichten