Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 18 september in het gemeentehuis, overhandigden de vijf gilden van Groot-Valkenswaard het tweede schild.
Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 18 september in het gemeentehuis, overhandigden de vijf gilden van Groot-Valkenswaard het tweede schild. (Foto: )

Punt achter Intergildekoningschieten

Tweede schild terug overhandigd

Het Intergildekoningschieten was lange tijd een jaarlijkse schietwedstrijd. Koningen van de vijf gilden van Groot-Valkenswaard streden om het koningschap van de gemeente. De Intergildekoning mocht gedurende een jaar het door de gemeente beschikbaar gestelde, zilveren koningsschild dragen, een eer voor elke gildekoning. Daaraan komt nu een einde.

Valkenswaard - Tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis op dinsdag 18 september overhandigden de vijf gilden van Groot-Valkenswaard daarom het tweede schild terug aan de gemeente, zoals dat in 2005 ook al met het eerste schild gebeurde. Beide schilden worden in de openbare ruimte van het gemeentehuis tentoongesteld. Zodoende zijn ze voor iedereen te bekijken. Ad van Mierlo, kapitein van het Sint-Catharinagilde, sloot de bijeenkomst op het gemeentehuis af. "We hebben fantastische jaren gekend en hadden het graag anders gezien. Maar onbedoeld is hiermee dan toch een einde gekomen aan het Intergildekoningschieten."

Het Intergildekoningschieten werd voor het eerst gehouden op 21 mei 1995. Het Borkelse Sint-Sebastiaangilde presenteerde toen haar nieuwe gildekostuums. Men wilde die presentatie extra luister bij zetten. En dus werd er overlegd over de wijze hoe dat zou kunnen, met als uitkomst het Intergildekoningschieten.

Aan het gemeentebestuur werd gevraagd of zij een zilveren koningsschild wilde schenken. De gemeente stemde toe. Zo kwam er een nieuw gilde-evenement tot stand, dat meteen leidde tot een nauwere samenwerking tussen de vijf gilden. In eerste instantie werd het geheel op een van de reguliere schietterreinen gehouden. Om meer publiek van buiten de gilden te trekken vond het later plaats in een van de kernen van Valkenswaard, Dommelen of Borkel.

Door onder andere een aanscherping van de wapenwetgeving werd het echter steeds moeilijker om een vergunning te krijgen om midden in een dorpskern een tijdelijke schietstand op te richten. En dus brachten de gilden het evenement terug naar de eigen schietterreinen, zoals in de beginjaren het geval was.

Meer berichten