V.l.n.r. vrijwilligers Co en Kitty.  Daarnaast stagiaire Ana en Bram Bots van Cordaad Welzijn. Foto: Jurgen van Hoof.
V.l.n.r. vrijwilligers Co en Kitty. Daarnaast stagiaire Ana en Bram Bots van Cordaad Welzijn. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

De 120 vluchtelingen in Valkenswaard

Ton van Helvoort

'Nog veel werk te doen'

Eind 2017 waren er wereldwijd 69 miljoen mensen op de vlucht. Daarvan verlieten er 20 miljoen hun eigen land, onder wie 6,3 miljoen Syriërs. Valkenswaard heeft zijn eigen afdeling vluchtelingenwerk.

Valkenswaard - Alleen al in Nederland wonen 200.000 tot 250.000 vluchtelingen. Ze komen uit landen als Syrië en Eritrea. In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Valkenswaard zijn eigen afdeling vluchtelingenwerk. De organisatie is in handen van Cordaad. Bram Bots heeft de leiding. "De meeste vluchtelingen in onze gemeente zijn als asielzoeker naar ons land gekomen. Het afgelopen jaar waren dat er landelijk 30.635, onder wie een aantal na-reizigers." Dat zijn vaak gezinsleden die later naar Nederland zijn afgereisd omdat een van hun gezinsleden hier al eerder als vluchteling verbleef.

"Nieuwe asielzoekers worden in ons land opgevangen in Ter Apel en gaan vandaar door naar een COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). Daar blijven zij totdat er een woning voor hem of haar is gevonden. Dan pas ben je als vluchteling erkend." Ze hebben dan de asielprocedure in Nederland doorlopen en een verblijfsvergunning gekregen. "Op dat moment komen wij in beeld, om zo mogelijk alles verder te regelen", zegt Bots. "We hebben in Valkenswaard 120 vluchtelingen voor wie wij met een team van zestien vrijwilligers klaarstaan. Dat is niet altijd even eenvoudig omdat we het natuurlijk nooit iedereen naar de zin kunnen maken. We houden speciale spreekuren om de eventuele problemen te bespreken. Denk daarbij aan financiën, medische voorzieningen, de Nederlandse taal leren en diverse onderwerpen."

Als de vluchteling hier een huis krijgt toegewezen, ontbreekt het vaak aan geld om dat huis ook enigszins bewoonbaar te maken. Omdat de meesten nog geen inkomen hebben, kunnen ze van de gemeente een lening krijgen. "Op basis van een later inkomen wordt die terugbetaald. Daar worden echt duidelijke afspraken over gemaakt", aldus Bots. "Problemen waar we mee te maken hebben zijn de na-reizigers. Dat kunnen de vrouw of gezinsleden zijn van een vluchteling die hier al is. Vooral juridische procedures vragen veel tijd en werk. De belangrijkste noodzaak is het leren van de Nederlandse taal. Zonder een redelijke beheersing daarvan is het vinden van een baan extra moeilijk", zegt hij.

Mohamed is één van de vluchtelingen in Valkenswaard. Hij was in Syrië kok en had daar zijn eigen restaurant. "Hij is bijna twee jaar in Valkenswaard en spreekt al een redelijk woordje Nederlands. Hij woont hier met zijn vrouw en drie kinderen en wil graag een restaurant beginnen. Een andere Mohamed, ook uit Syrië, woont hier met zijn vrouw en twee kinderen twee jaar. Hij was kleermaker maar heeft in dat vak hier geen baan gevonden. Hij gaat per 1 oktober een opleiding volgen als schilder en wil dolgraag snel aan de slag." Binnenkort verlaat Bots Cordaad, omdat hij elders beleidsmedewerker wordt.

Meer berichten