Onder grote belangstelling zegent pastoor Felie Spooren de grot met daarin het Mariabeeld. Foto: Jurgen van Hoof
Onder grote belangstelling zegent pastoor Felie Spooren de grot met daarin het Mariabeeld. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Bijzondere bijeenkomst bij Brugske

Ton van Helvoort

Liefdevolle woorden

Wie een bezoek brengt aan zorghoeve 't Brugske aan de Achterste Brug in Borkel en Schaft ziet daar vanaf nu bij binnenkomst een kleine grot waarin, zoals de traditie dat wil, een Mariabeeld staat.

Borkel en Schaft - "Het was een idee van onze gasten", zegt Riny Goossens, die het gezicht van de zorghoeve is. Zij heeft een jarenlange ervaring in de zorg en werkte de laatste jaren bij de dagopvang voor lichtdementerende ouderen in Borkel en Schaft. Het was Riny's droom om ooit zelf een kleinschalige zorg voor deze groep mensen te beginnen. Samen met haar man Jan maakt ze haar droom nu werkelijkheid. "Dagelijks ontvangen wij hier al vaak licht dementerende ouderen. In deze streek zijn de meesten van oudsher katholiek. Ze kennen allemaal het verhaal van Maria die in Lourdes in een grot verscheen."

Ze vervolgt grappend: "Niet dat wij hier bij onze eigen grot ook wonderen verwachten. Maar het is toch weer een plekje waar men zich, als men dat wil, even kan afzonderen voor een gebedje. Wij ervaren dat er veel gebruik van wordt gemaakt."

Gezegend

Afgelopen vrijdag bezocht pastoor Felie Spooren de zorghoeve om de grot en het Mariabeeld te zegenen. Zorghoeve 't Brugske ligt in het buitengebied van Borkel en Schaft, tegen natuurgebied De Plateaux aan. De landelijke ligging straalt rust uit en dat is precies wat haar gasten nodig hebben. Veel ouderen houden van de plek en waren dan ook met de familie gekomen om daarbij aanwezig te zijn. "Ik hoop dat dit unieke plekje ook een zegenrijk plekje voor iedereen zal worden", zei Spooren in Borkel en Schaft. "Ieder mens, jong of oud, heeft in zijn leven wel eens moeilijke momenten. En dan is het toch fijn om een plaats te hebben, zoals hier, waar men even tot rust kan komen. Dat kan iedereen op zijn of haar eigen manier doen. Ik weet zeker dat deze grot met Maria jullie de kracht geeft om ook de moeilijke momenten te overwinnen."

Wonderen

Spooren: "Naast de hartelijkheid en de goede zorg die jullie hier ontvangen kan zo'n bezoekje aan deze grot wellicht wel kleine wonderen verrichten. Hier op het mooiste plekje van de wereld vinden jullie als ouderen immers rust en tevredenheid. Iedereen heeft dat echt verdiend voor het harde werk in het verre verleden. En als er iets is, weet dan dat men altijd terug kan vallen op Maria, die er op moeilijke momenten zeker voor jullie zal zijn."

Na de zegening dankte Riny iedereen voor hun komst. Ze wees daarbij op de hulp van alle vrijwilligers. "Zonder die hulp hadden wij hier ook vandaag niet zo gezellig samen kunnen zijn." Met een lekker bakske koffie en een stukje vlaai werd deze bijzondere ontmoeting afgesloten. De bloemen die bij de grot werden neergezet waren een teken van dankbaarheid voor zoveel liefde.

Meer berichten