Valkenswaardevol: compleet servies uit IJzertijd

Algemeen 140 keer gelezen

De naam IJzertijd duidt op het veelvuldig gebruik van ijzer bij het maken van metalen voorwerpen. In België en het zuiden van Nederland worden ijzeren voorwerpen gangbaar omstreeks 700 v.Chr. De IJzertijd eindigt hier als de Romeinen naar de Lage Landen komen bij het begin van onze jaartelling.

De boeren in de IJzertijd leefden meestal in kleine nederzettingen van één of een paar boerderijen. Uit Valkenswaard zijn meerdere nederzettingen uit de IJzertijd bekend: op de Hooge Akkers in Dommelen en Borkel, op de Zeelbergsche en Loonder Akker en op de Kerk Akker aan de Waalreseweg.

In 2012 levert de opgraving op de voormalige Philipslocatie aan de Waalreseweg in Valkenswaard een bijzondere vondst op. Hier wordt een erf uit de vroege IJzertijd (tussen 800 en 625 v. Chr.) blootgelegd dat bestaat uit een huisplattegrond en vier of vijf bijgebouwen.

Binnen de boerderijplattegrond zijn twee bijzondere kuilen aangetroffen, waarvan een kuil met een prehistorisch servies bestaande uit twaalf nagenoeg complete potten. Het servies bestaat uit mooi gepolijste kommen en schalen met een soort ruwe versiering.

Christine Verstegen
valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl 
www.weerderheemvalkenswaard.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant