Afbeelding

Valkenswaardevol: aansluiting op het spoor

Algemeen 301 keer gelezen

In 1839 maakt Nederland kennis met de trein als de spoorverbinding Amsterdam-Haarlem wordt geopend. Voor Nederland als handelsnatie is het belangrijk om aansluiting te krijgen met het buitenland: ook België wil vanwege het vervoer van kolen graag ‘de grens over’. Op 20 juli 1866 wordt de spoorlijn in Valkenswaard geopend.

De spoorlijn leidt vervolgens in 1912 tot de vaststelling van twee straatnamen: de Stationstraat (het eerste gedeelte van de huidige Leenderweg) en de Spoorstraat (grotendeels de huidige Frans van Beststraat).
In 1959 komt er een nieuw tracé tussen Valkenswaard en Geldrop: het personenvervoer op de nieuwe lijn is beperkt gebleven tot de eerste trein en op 3 juni 1973 rijdt de laatste goederentrein over het traject.
Omdat de ligging bepalend was, is het louter toeval geweest dat Valkenswaard een spoorverbinding kreeg. Toch kan het belang van deze lijn voor de gemeente nauwelijks overschat worden. Het is bijna zeker dat dit voor Jan van Best senior een doorslaggevende reden is geweest om in 1865 te starten met een sigarenfabriek in Valkenswaard.

Christine Verstegen
valkenswaardevol@weerderheemvalkenswaard.nl 
www.weerderheemvalkenswaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant