C.V. De Gietersch
C.V. De Gietersch

33 Jaar C.V. De Gietersch

Algemeen 875 keer gelezen

VALKENSWAARD - Al weer 33 jaar geleden kwam een groepje vrienden bij elkaar in de garage van de family Van Gompel aan de Dalstraat.

Ze kenden elkaar van het stappen in De Oriënt Express en Columbus en bestond uit meerdere groepjes die elkaar al veel langer kende, sommigen al vanaf de lagere school. Toen nog als 18plussers werd daar in oktober 1990 besloten om een carnavalsvereniging op te richten ‘C.V. De Gietersch’ waarin de sch aan het eind verwijst naar Dommelsch.

In 1991 hadden ze hun eerste carnaval en deden ook mee met de optocht. Ze hadden een Hoofdgieter als voorman/vrouw die daarna ieder jaar democratisch werd verkozen. In vol ornaat met steek en cape werd dit door de stichting met argusogen bekeken want er kon natuurlijk geen 2e Prins van Striepersgat rondlopen. De basiskleur van de club was roze en met onze knalroze sjaals waren we niet te missen in Striepersgat.

Ze gingen van start met zo’n 30 leden. Het waren vruchtbare tijden voor het verenigingsleven in Striepersgat want er ontstonden in die jaren meerdere nieuwe verenigingen. Na de opstart vanuit De Columbus werd na 3 jaar de eerste residentie ‘T Tunneke op De Statie waar ze veul plezier hebben gehad. 

Met de Pimpelmezen naast hen in het Brugske was het altijd bal. Ook met C.V. Wij Goan Nie Fietse, C.G. Achteraf, Ouw Postduiven, Zwalkenieren was er goed contact. Ook buiten het carnavalsseizoen werd er met deze verenigingen activiteiten georganiseerd. Met een volle bus naar Halfvastenoptocht in Hasselt, Maaseik bijvoorbeeld. 

Na het sluiten van ’T Tunneke zijn ze naar Lugano verhuisd waar ze 5 jaar de gevel omtoverde tot een circustent. Ook daar was het goed toeven en zijn er meerdere zeer geslaagde feesten gegeven. De laatste 8 jaar hebben ze geen residentie meer maar zijn ze gewoon thuis op De Statie.

Ze hebben zo’n 20 jaar met de optocht mee gedaan en meerdere keren de eerste prijs behaald. Liedjesfestival, Vorstenzittingen en andere feesten vanaf 11 november, ze waren erbij.  Ook het Boerenbal moest het ontgelden met zelfs 1 keer een ter plekke gemetselde bar tijdens deze avond in De Valk. 

Veel Oud Prinsen van Striepersgat zullen een gezandstraalde spiegel met hun logo thuis hebben staan/hangen…ergens. Dat was het standaard presentje tijdens de Prinsenreceptie in zaal Lavrijssen. Ook hadden ze een eigen kapel en een Samba Band Las Regaderas. Deze laatste is nog steeds actief. Het kapelleke is net zoals zo veel kapellekes ter ziele gegaan. Kortom actief genoeg geweest in de vroege jaren. 

Nu zijn ze inmiddels 50 plussers en de ‘Carnaval is nie meer zo als vruuger’. Gelukkig zijn na het verdwijnen van zoveel kroegen in Valkenswaard er nog steeds 4 stuks open op De Statie. Daar is het nog kei gezellig. Met totaal 35 leden waarvan nog 17 leden van ‘t allereerste uur zul je CV De Gietersch ook dit jaar weer zien in Striepersgat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant