Prinses Linda d’n Urste van Mulkgat en haar adjudant Wesley zijn klaar voor carnaval 2024.
Prinses Linda d’n Urste van Mulkgat en haar adjudant Wesley zijn klaar voor carnaval 2024. Fred de Krom

Prinses Linda d’n Urste: ‘Trots om de eerste vrouwelijke heerser te zijn!’

Algemeen 679 keer gelezen

BORKEL EN SCHAFT – Ze komt uit een echte carnavalsfamilie, maar was wel degene die het ‘goede voorbeeld’ moest geven. Nu is ze de eerste vrouwelijke Prins van Mulkgat. Linda Sprengers (29) is er hartstikke trots op: “Mijn ouders en broers zijn via mij bij de carnaval betrokken geraakt en nu zij we allemaal écht Mulkslobbers!”

Door Willem-Jan Schampers

Prinses Linda d’n Urste wilde als kind al bij de Mulkmarietjes, want dansen leek haar heel leuk en veel van haar vriendinnetjes op school waren er ook bij. “Op mijn vijfde ben ik lid geworden. Eigenlijk was de leeftijdsgrens zes, maar ik denk dat ons mam een goed woordje heeft gedaan. Of ik was een natuurtalent, dat kan ook. Haha! Ik was echter wel meteen verkocht! Carnaval was het helemaal voor mij. En daarna volgde mijn broer Wesley en mijn ouders. Ons pap is nu al vele jaren de Plissie en ons mam hoort bij de Dames van de Raad.”

De enige die nog ontbrak, was haar andere broer Hessel. “Hij vond er toen nog niet veel aan en ging eerst altijd naar oma”, lacht Linda. “Op een gegeven moment is hij het toch leuk gaan vinden en is nu al een paar jaar een van de bierdragers. Bovendien is hij zelfs al een keer mijn adjudant geweest, toen Wesley was verhinderd!” Want inderdaad, haar oudste broer is de rechterhand van Prinses Linda d’n Urste. “Daar heb ik niet lang over moeten nadenken. Hij heeft ervaring en met hem heb ik de meeste lol”, luidt de simpele verklaring.

Trainster

Ook na haar actieve carrière bij de Mulkmarietjes, is Linda zich blijven inzetten voor CV De Mulkslobbers. “Ik heb zo’n elf jaar zelf gedanst en inmiddels was ik ook al trainster. De Mulkmarietjes liggen me nog steeds nauw aan het hart en ik ben er hartstikke trots op dat er – nu ik Prinses ben – maar liefs 32 Mulkmarietjes zijn. Volgens mij het grootste aantal ooit! Ook aan hen wil ik laten zien dat je ook als meisje zomaar de Prins van Mulkgat kunt worden. De tijd was er nu rijp voor en iedereen reageert heel enthousiast.”

Eigenlijk had Linda al eerder Prinses willen worden, maar corona gooide roet in het eten. “Ik was toen 22 jaar lid en had Wesley al gevraagd als mijn adjudant. Alleen ging toen heel de carnaval niet door. Ik heb vervolgens mijn motivatiebrief herschreven en opnieuw ingestuurd. De kiescommissie was het gelukkig snel eens en ik werd op 11 november bekend gemaakt als Prinses van Mulkgat. Het genieten kon beginnen!”

Spontaan

Want dat doet Linda – in het dagelijks leven pakketbezorger bij Post NL – met volle teugen. “Het is maar een kort seizoen, dus ik wil overal bij zijn en zoveel mogelijk meemaken. Mijn rol als Prinses wil ik op mijn eigen manier invullen. Niet te serieus en het liefst spontaan. Ik houd er niet van om van alles te moeten voorbereiden en ben al helemaal niet zo’n prater. Ik zeg wat ik moet zeggen en dan is het weer tijd om te feesten. Vandaar ook mijn leuze: ‘Van Mulkmarietje tot Prinses, samen met jullie wordt carnaval een groot succes!’ We doen het met z’n allen.”

En hoe zit het met de liefde? “Mijn vriend Joep komt uit Budel-Schoot en is ook een echte carnavalsvierder. Ik heb hem leren kennen via Jong Nederland. We hebben nog niet zo heel lang een relatie, dus ik ben benieuwd hoe hij het vindt om carnaval in Mulkgat te vieren. Met een Prinses als vriendin, heeft hij echter weinig keuze, haha!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant